Układ równań - macierz 2x3

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
fibi07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 lis 2011, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Układ równań - macierz 2x3

Post autor: fibi07 »

mam taki problem:
\(\displaystyle{ \begin{cases}2x-y+3z=7 \\
x+4y-z=4\end{cases}}\)

i mam to rozwiązać. wszystko fajnie, ale dostałem też informację do tego układu,że przy rozwiązaniu szczególnym (podstawienie pod parametr \(\displaystyle{ t}\) jakiejkolwiek liczby, da nam jakiś wynik - reasumując \(\displaystyle{ detA = 0 \Rightarrow \infty}\) rozwiązań)
ale, wychodząc z założenia: \(\displaystyle{ detA = detA^{T}}\), wychodzi nam wyznacznik różny od zera.
\(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{ccc}2&-1&3\\1&4&-1\end{array}\right] A^{T}=\left[\begin{array}{cc}2&1\\-1&4\\3&-1\end{array}\right]\sim \left[\begin{array}{cc}0&9\\-1&4\\3&-1\end{array}\right]\sim \left[\begin{array}{cc}0&9\\-1&4\\0&11\end{array}\right]\sim\left[\begin{array}{cc}0&9\\-1&4\end{array}\right]}\)
noi wynika z tego,że \(\displaystyle{ detA^{T}=0+9=9 \neq0}\). czyli ma jedno rozwiązanie (\(\displaystyle{ det\neq0 \Rightarrow 1}\)rozwiązanie)
no ale stanąłem i nie wiem jak to ugryźć dalej, bo 3 niewiadome, rząd wynosi 2, czyli \(\displaystyle{ \infty}\)rozwiązań i tak jak by, jedno drugie wyklucza.
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Układ równań - macierz 2x3

Post autor: chris_f »

Nie możesz liczyć wyznacznika macierzy prostokątnej !!!
Widać natomiast, że rząd macierzy głównej wynosi 2, analogicznie rząd uzupełnionej wynosi 2. Stąd wiemy, że układ ma nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od jednego parametru (tw. Kroneckera-Capellego). Traktujesz \(\displaystyle{ z}\) jako parametr, rozwiązujesz układ \(\displaystyle{ 2\times2}\).
Potem w miejsce parametru (czyli \(\displaystyle{ z}\)) podstawiasz jakąś liczbę i dostajesz rozwiązanie.
fibi07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 20 lis 2011, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Układ równań - macierz 2x3

Post autor: fibi07 »

no właśnie coś mi nie pasowało
dzięki, pasuje teraz : )
ODPOWIEDZ