Powłoka liniowa
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 23 paź 2011, o 13:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 18 razy
Powłoka liniowa
Niech \(\displaystyle{ u_{1}}\), \(\displaystyle{ u_{2}}\) nalezy \(\displaystyle{ R^{3}}\), udowodnić że lin ( \(\displaystyle{ u_{1}}\) ,\(\displaystyle{ u_{2}}\) ) = lin (\(\displaystyle{ u_{1}}\) + 2 \(\displaystyle{ u_{2}}\) , \(\displaystyle{ u_{1}}\)-\(\displaystyle{ u_{2}}\))
Ostatnio zmieniony 21 gru 2011, o 01:10 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Powłoka liniowa
\(\displaystyle{ \alpha (u_1+2u_2)+\beta (u_1-u_2)=\alpha u_1+2\alpha u_2+\beta u_1-\beta u_2=(\alpha+\beta)u_1+(2\alpha-\beta)u_2=\\=\alpha'u_1+\beta'u_2}\)
czyli dowolna kombinacja liniowa wektorów ze jednego zbioru może być przedstawiona jako kombinacja wektorów z drugiego zbioru, czyli powłoki są identyczne
czyli dowolna kombinacja liniowa wektorów ze jednego zbioru może być przedstawiona jako kombinacja wektorów z drugiego zbioru, czyli powłoki są identyczne