\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\2&2&1\\3&1&0\end{array}\right] = 3 * (-1)^{3x1}
\begin{bmatrix} 2&3\\2&1\end{bmatrix}+ 1 * (-1)^{3x2} \begin{bmatrix} 1&3\\2&1\end{bmatrix} + 0 * (-1)^{3x3} \begin{bmatrix} 1&2\\2&2\end{bmatrix}}\)
Może mi ktoś wytłumaczyć skąd wzięła się ta 3 na początku 1 i 0? bo (-1) z potęgą to są numery wierszy i kolumn, ale skąd ta 3 to nie mam pojęcia;/
Macierz wytłumaczenie jednego elementu z rozwiązania
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Macierz wytłumaczenie jednego elementu z rozwiązania
\(\displaystyle{ 3}\) jest to 1. element kolumny względem której zostało wykonane rozwinięcie (Laplace'a).
\(\displaystyle{ 1}\) jest to 2. element.
\(\displaystyle{ 0}\) jest 3. elementem.
\(\displaystyle{ 1}\) jest to 2. element.
\(\displaystyle{ 0}\) jest 3. elementem.
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
Macierz wytłumaczenie jednego elementu z rozwiązania
Ale dlaczego akurat te elementy mają takie wartości? Tego właśnie nie wiem