Macierze odwrotne - z macierzy 3 i 4 stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 74 razy
Macierze odwrotne - z macierzy 3 i 4 stopnia
Witam! Bardzo, bardzo proszę o sprawdzenie, czy wszystko jest dobrze. Bardzo mi na tym zależy, bo chcę mieć pewność, że rozumiem te rzeczy. Napisanie tego tutaj na forum zajęło mi bardzo dużo czasu, więc mam nadzieję, że ktoś chętny sprawdzi. Polecenie jest takie, żeby obliczyć nad podanym ciałem, te macierze odwr.
Intryguje mnie to \(\displaystyle{ R}\) (z tego chyba to liczba/y rzeczywista/e) i \(\displaystyle{ F_{7}}\). Nie wiem, czy mają jakieś znaczenie. A w poleceniu pisze: "obliczyć nad podanym ciałem...". No skoro bez tego jednak podam swoje rozwiązania:
Zad.1
\(\displaystyle{ R:\left[\begin{array}{ccc}3&3&2\\1&3&3\\3&1&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right| = \left| \begin{array}{ccc}3&3&2\\1&3&3\\3&1&2\end{array}\right|}\) \(\displaystyle{ = 18+2+27-18-9-6=14}\)
\(\displaystyle{ D_{11}=(-1)^{1+1} \cdot\left| \begin{array}{ccc}3&3\\1&2\end{array}\right|=3}\), \(\displaystyle{ D_{12}=(-1)^{1+2} \cdot\left| \begin{array}{ccc}1&3\\3&2\end{array}\right|=7}\), \(\displaystyle{ D_{13}=(-1)^{1+3} \cdot\left| \begin{array}{ccc}1&3\\3&1\end{array}\right|=-8}\),
\(\displaystyle{ D_{21}=(-1)^{2+1} \cdot\left| \begin{array}{ccc}3&2\\1&2\end{array}\right|=-4}\), \(\displaystyle{ D_{22}=(-1)^{2+2} \cdot\left| \begin{array}{ccc}3&2\\3&2\end{array}\right|=0}\), \(\displaystyle{ D_{23}=(-1)^{2+3} \cdot\left| \begin{array}{ccc}3&3\\3&1\end{array}\right|=6}\),
\(\displaystyle{ D_{31}=(-1)^{3+1} \cdot\left| \begin{array}{ccc}3&2\\3&3\end{array}\right|=3}\), \(\displaystyle{ D_{32}=(-1)^{3+2} \cdot\left| \begin{array}{ccc}3&2\\1&3\end{array}\right|=-7}\), \(\displaystyle{ D_{33}=(-1)^{3+3} \cdot\left| \begin{array}{ccc}3&3\\1&3\end{array}\right|=6}\)
\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{14} \left[\begin{array}{ccc}3&7&-8\\-4&0&6\\3&-7&6\end{array}\right]^{T}= \frac{1}{14} \left[\begin{array}{ccc}3&-4&-3\\7&0&-7\\-8&6&6\end{array}\right]}\)
Zastanawiam się, czy to nie jest macierz nieodwracalna? Bo spróbowałam dla sprawdzenia i mi nie wychodziło, więc może zatem to macierz nieodwracalna, albo mam jakieś błędy, tylko nie widzę. Skoro to macierz nieodwracalna, czyli to jest wystarczająca odpowiedź?
------------------------------------------------------------------------
Zad. 2
(tu jest więcej, bo macierz odwrotna z macierzy 4 stopnia, więc nie wiem, jak tu zacząć, ale napiszę swoje rozwiązania):
\(\displaystyle{ F_{7}:\left[\begin{array}{cccc}1&2&3&4\\3&2&1&3\\2&0&1&0\\3&3&1&1\end{array}\right]}\), więc myślę, żeby byłoby jakoś zrobić, żeby była macierz 3 stopnia, więc:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-5&2&3&4\\1&2&1&3\\0&0&1&0\\1&3&1&1\end{array}\right] = 1 \cdot (-1)^{3+3}\left|\begin{array}{ccc}-5&2&4\\1&2&3\\1&3&1\end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ 1 \cdot (-1)^{3+3} = 1}\), więc pozbywamy, będzie \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}-5&2&4\\1&2&3\\1&3&1\end{array}\right|}\)
To w takim razie, robimy, tak jak zrobiłam w zadaniu 1.:
\(\displaystyle{ F_{7}:\left|\begin{array}{ccc}-5&2&4\\1&2&3\\1&3&1\end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right| = \left| \begin{array}{ccc}-5&2&4\\1&2&3\\1&3&1\end{array}\right|}\) \(\displaystyle{ = -10+12+6-8+45-2=43}\)
\(\displaystyle{ D_{11}=(-1)^{1+1} \cdot\left| \begin{array}{ccc}2&3\\3&1\end{array}\right|=-7}\), \(\displaystyle{ D_{12}=(-1)^{1+2} \cdot\left| \begin{array}{ccc}1&3\\1&1\end{array}\right|=2}\), \(\displaystyle{ D_{13}=(-1)^{1+3} \cdot\left| \begin{array}{ccc}1&2\\1&3\end{array}\right|=1}\),
\(\displaystyle{ D_{21}=(-1)^{2+1} \cdot\left| \begin{array}{ccc}2&4\\3&1\end{array}\right|=10}\), \(\displaystyle{ D_{22}=(-1)^{2+2} \cdot\left| \begin{array}{ccc}-5&4\\1&1\end{array}\right|=-9}\), \(\displaystyle{ D_{23}=(-1)^{2+3} \cdot\left| \begin{array}{ccc}-5&2\\1&3\end{array}\right|=17}\),
\(\displaystyle{ D_{31}=(-1)^{3+1} \cdot\left| \begin{array}{ccc}2&4\\2&3\end{array}\right|=-2}\), \(\displaystyle{ D_{32}=(-1)^{3+2} \cdot\left| \begin{array}{ccc}-5&4\\1&3\end{array}\right|=19}\), \(\displaystyle{ D_{33}=(-1)^{3+3} \cdot\left| \begin{array}{ccc}-5&2\\1&2\end{array}\right|=-12}\)
\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{43} \left[\begin{array}{ccc}-7&2&1\\10&-9&17\\-2&19&-12\end{array}\right]^{T}= \frac{1}{43} \left[\begin{array}{ccc}-7&10&-2\\2&-9&19\\1&17&-12\end{array}\right]}\)
Czyli to jest wystarczająca odpowiedź? Czyli nie da się dalej zrobić, czy po prostu nie ma takiej potrzeby, skoro jest polecenie, żeby obliczyć macierze odwrotne.
Sama nie wiem, czy dobrze jest zrobione zad. 2? Czy można tak, żeby była macierz 3 stopnia. Wiem, że tego dużo, ale przynajmniej wygodnie do sprawdzenia
Intryguje mnie to \(\displaystyle{ R}\) (z tego chyba to liczba/y rzeczywista/e) i \(\displaystyle{ F_{7}}\). Nie wiem, czy mają jakieś znaczenie. A w poleceniu pisze: "obliczyć nad podanym ciałem...". No skoro bez tego jednak podam swoje rozwiązania:
Zad.1
\(\displaystyle{ R:\left[\begin{array}{ccc}3&3&2\\1&3&3\\3&1&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right| = \left| \begin{array}{ccc}3&3&2\\1&3&3\\3&1&2\end{array}\right|}\) \(\displaystyle{ = 18+2+27-18-9-6=14}\)
\(\displaystyle{ D_{11}=(-1)^{1+1} \cdot\left| \begin{array}{ccc}3&3\\1&2\end{array}\right|=3}\), \(\displaystyle{ D_{12}=(-1)^{1+2} \cdot\left| \begin{array}{ccc}1&3\\3&2\end{array}\right|=7}\), \(\displaystyle{ D_{13}=(-1)^{1+3} \cdot\left| \begin{array}{ccc}1&3\\3&1\end{array}\right|=-8}\),
\(\displaystyle{ D_{21}=(-1)^{2+1} \cdot\left| \begin{array}{ccc}3&2\\1&2\end{array}\right|=-4}\), \(\displaystyle{ D_{22}=(-1)^{2+2} \cdot\left| \begin{array}{ccc}3&2\\3&2\end{array}\right|=0}\), \(\displaystyle{ D_{23}=(-1)^{2+3} \cdot\left| \begin{array}{ccc}3&3\\3&1\end{array}\right|=6}\),
\(\displaystyle{ D_{31}=(-1)^{3+1} \cdot\left| \begin{array}{ccc}3&2\\3&3\end{array}\right|=3}\), \(\displaystyle{ D_{32}=(-1)^{3+2} \cdot\left| \begin{array}{ccc}3&2\\1&3\end{array}\right|=-7}\), \(\displaystyle{ D_{33}=(-1)^{3+3} \cdot\left| \begin{array}{ccc}3&3\\1&3\end{array}\right|=6}\)
\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{14} \left[\begin{array}{ccc}3&7&-8\\-4&0&6\\3&-7&6\end{array}\right]^{T}= \frac{1}{14} \left[\begin{array}{ccc}3&-4&-3\\7&0&-7\\-8&6&6\end{array}\right]}\)
Zastanawiam się, czy to nie jest macierz nieodwracalna? Bo spróbowałam dla sprawdzenia i mi nie wychodziło, więc może zatem to macierz nieodwracalna, albo mam jakieś błędy, tylko nie widzę. Skoro to macierz nieodwracalna, czyli to jest wystarczająca odpowiedź?
------------------------------------------------------------------------
Zad. 2
(tu jest więcej, bo macierz odwrotna z macierzy 4 stopnia, więc nie wiem, jak tu zacząć, ale napiszę swoje rozwiązania):
\(\displaystyle{ F_{7}:\left[\begin{array}{cccc}1&2&3&4\\3&2&1&3\\2&0&1&0\\3&3&1&1\end{array}\right]}\), więc myślę, żeby byłoby jakoś zrobić, żeby była macierz 3 stopnia, więc:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}-5&2&3&4\\1&2&1&3\\0&0&1&0\\1&3&1&1\end{array}\right] = 1 \cdot (-1)^{3+3}\left|\begin{array}{ccc}-5&2&4\\1&2&3\\1&3&1\end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ 1 \cdot (-1)^{3+3} = 1}\), więc pozbywamy, będzie \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}-5&2&4\\1&2&3\\1&3&1\end{array}\right|}\)
To w takim razie, robimy, tak jak zrobiłam w zadaniu 1.:
\(\displaystyle{ F_{7}:\left|\begin{array}{ccc}-5&2&4\\1&2&3\\1&3&1\end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right| = \left| \begin{array}{ccc}-5&2&4\\1&2&3\\1&3&1\end{array}\right|}\) \(\displaystyle{ = -10+12+6-8+45-2=43}\)
\(\displaystyle{ D_{11}=(-1)^{1+1} \cdot\left| \begin{array}{ccc}2&3\\3&1\end{array}\right|=-7}\), \(\displaystyle{ D_{12}=(-1)^{1+2} \cdot\left| \begin{array}{ccc}1&3\\1&1\end{array}\right|=2}\), \(\displaystyle{ D_{13}=(-1)^{1+3} \cdot\left| \begin{array}{ccc}1&2\\1&3\end{array}\right|=1}\),
\(\displaystyle{ D_{21}=(-1)^{2+1} \cdot\left| \begin{array}{ccc}2&4\\3&1\end{array}\right|=10}\), \(\displaystyle{ D_{22}=(-1)^{2+2} \cdot\left| \begin{array}{ccc}-5&4\\1&1\end{array}\right|=-9}\), \(\displaystyle{ D_{23}=(-1)^{2+3} \cdot\left| \begin{array}{ccc}-5&2\\1&3\end{array}\right|=17}\),
\(\displaystyle{ D_{31}=(-1)^{3+1} \cdot\left| \begin{array}{ccc}2&4\\2&3\end{array}\right|=-2}\), \(\displaystyle{ D_{32}=(-1)^{3+2} \cdot\left| \begin{array}{ccc}-5&4\\1&3\end{array}\right|=19}\), \(\displaystyle{ D_{33}=(-1)^{3+3} \cdot\left| \begin{array}{ccc}-5&2\\1&2\end{array}\right|=-12}\)
\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{43} \left[\begin{array}{ccc}-7&2&1\\10&-9&17\\-2&19&-12\end{array}\right]^{T}= \frac{1}{43} \left[\begin{array}{ccc}-7&10&-2\\2&-9&19\\1&17&-12\end{array}\right]}\)
Czyli to jest wystarczająca odpowiedź? Czyli nie da się dalej zrobić, czy po prostu nie ma takiej potrzeby, skoro jest polecenie, żeby obliczyć macierze odwrotne.
Sama nie wiem, czy dobrze jest zrobione zad. 2? Czy można tak, żeby była macierz 3 stopnia. Wiem, że tego dużo, ale przynajmniej wygodnie do sprawdzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Macierze odwrotne - z macierzy 3 i 4 stopnia
\(\displaystyle{ A^{-1}=\frac{1}{14} \left[\begin{array}{ccc}3&-4&\ \fbox{3}\\7&0&-7\\-8&6&6\end{array}\right]}\)
jeden mały minus, a tyle psuje -- 20 listopada 2011, 08:33 --Co do nr2 macierz odwrotna do macierzy 4x4 jest macierzą 4x4 a nie 3x3..
Zapoznaj się z metodą Gaussa obliczania macierzy odwrotnej. Jest dużo skuteczniejsza i tysiące razy szybsza dla dużych macierzy.
206408.htm
jeden mały minus, a tyle psuje -- 20 listopada 2011, 08:33 --Co do nr2 macierz odwrotna do macierzy 4x4 jest macierzą 4x4 a nie 3x3..
Zapoznaj się z metodą Gaussa obliczania macierzy odwrotnej. Jest dużo skuteczniejsza i tysiące razy szybsza dla dużych macierzy.
206408.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 74 razy
Macierze odwrotne - z macierzy 3 i 4 stopnia
No fakt. Właśnie sprawdziłam dla sprawdzenia, czy wyszło, owszem wyszło. Dzięki. Czyli to co napisałam, jest dobrze? Bo pierwszy raz to robię i nie jestem pewna, czy dobrze Jeszcze raz zapytam, czy to wystarczająca odpowiedź.mostostalek pisze:\(\displaystyle{ A^{-1}=\frac{1}{14} \left[\begin{array}{ccc}3&-4&\ \fbox{3}\\7&0&-7\\-8&6&6\end{array}\right]}\)
A jeśli chodzi o drugą macierz, to jeszcze nie nauczyłam się metody Gaussa, zaraz wezmę za to i napiszę tu na forum.mostostalek pisze:Co do nr2 macierz odwrotna do macierzy 4x4 jest macierzą 4x4 a nie 3x3..
Zapoznaj się z metodą Gaussa obliczania macierzy odwrotnej. Jest dużo skuteczniejsza i tysiące razy szybsza dla dużych macierzy.
Właśnie przed chwilą spojrzałam na kartki, był podobny przykład, jak ten, też pan zrobił z macierzy 4x4 na macierz 3x3 i potem na 2x2, i tu kropka, bo nie dokończyliśmy to. Więc nie wiem... skoro zrobiłam tak w zadaniu 2, to jest dobrze, czyli można zrobić, żeby była macierz 3x3 i dalej kontynuować rozwiązania? Nieważne, czy jest dużo liczenia czy nie. Metodę Gaussa zaraz się nauczę.
Wznawiam ponownie pytanie:
Intryguje mnie to \(\displaystyle{ R}\) (z tego chyba to liczba/y rzeczywista/e) i \(\displaystyle{ F_{7}}\). Nie wiem, czy mają jakieś znaczenie. A w poleceniu pisze: "obliczyć nad podanym ciałem...".
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Macierze odwrotne - z macierzy 3 i 4 stopnia
Nie wiem jak definiowaliście ciało \(\displaystyle{ \mathbb{F}_7}\), ale na pewno ma znaczenie. Jeśli chodzi o \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) - w ten sposób zwyczajowo oznacza się ciało liczb rzeczywistych.
A czy przypadkiem prowadzący nie liczył wyznacznika?sandra-91 pisze:Właśnie przed chwilą spojrzałam na kartki, był podobny przykład, jak ten, też pan zrobił z macierzy 4x4 na macierz 3x3 i potem na 2x2, i tu kropka, bo nie dokończyliśmy to. Więc nie wiem... skoro zrobiłam tak w zadaniu 2, to jest dobrze, czyli można zrobić, żeby była macierz 3x3 i dalej kontynuować rozwiązania?
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 74 razy
Macierze odwrotne - z macierzy 3 i 4 stopnia
Nie mam pojęcia, ale mam jeszcze coś napisane, że\(\displaystyle{ F_{p}}\) to ciało skończone proste. Mam jeszcze napisane przykłady, że jest użyte \(\displaystyle{ F_{7}}\) czy \(\displaystyle{ F_{5}}\) to nic z tym nie robimy. Więc nie wiem... ale martwi mnie to, bo chciałabym dobrze w ogóle napisać.mostostalek pisze:Nie wiem jak definiowaliście ciało \(\displaystyle{ \mathbb{F}_7}\), ale na pewno ma znaczenie. Jeśli chodzi o \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) - w ten sposób zwyczajowo oznacza się ciało liczb rzeczywistych.
mostostalek pisze:A czy przypadkiem prowadzący nie liczył wyznacznika?
Tak liczył wyznacznika, z \(\displaystyle{ 4x4}\) na \(\displaystyle{ 3x3}\), następnie na \(\displaystyle{ 2x2}\). Też tak zrobiłam z \(\displaystyle{ 4x4}\) na\(\displaystyle{ 3x3}\). Więc mam pytanie, czy też tak można.
Dalej jeszcze myślę i ćwiczę metodę Gaussa, bo tak średnio rozumiem . Jak zrozumiem już, to napiszę tu swoje rozwiązanie tą metodą. Chciałabym wiedzieć, że tez można sposobem, które napisałam w zad. 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Macierze odwrotne - z macierzy 3 i 4 stopnia
można.. oczywiście, że można
ciało skończone.. przychodzi mi na myśl ciało o skończonej liczbie elementów. Liczba elementów w ciele \(\displaystyle{ \mathbb{F}_p}\) wynosi \(\displaystyle{ p}\) natomiast działania określone są modulo p.. wtedy można policzyć macierz odwrotną normalnie w R i później zamienić wartości w poszczególnych wierszach i kolumnach macierzy modulo p..-- 20 listopada 2011, 15:47 --aa.. wartości elementów modulo p to tak naprawdę reszta z dzielenia liczby rzeczywistej przez p..
Trzeba pamiętać, że dzielenie zastępuję się poprzez mnożenie przez element przeciwny..
czyli np w \(\displaystyle{ \mathbb{F}_5}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{2}=1 \cdot 2^{-1}=1 \cdot 3=3}\)
ciało skończone.. przychodzi mi na myśl ciało o skończonej liczbie elementów. Liczba elementów w ciele \(\displaystyle{ \mathbb{F}_p}\) wynosi \(\displaystyle{ p}\) natomiast działania określone są modulo p.. wtedy można policzyć macierz odwrotną normalnie w R i później zamienić wartości w poszczególnych wierszach i kolumnach macierzy modulo p..-- 20 listopada 2011, 15:47 --aa.. wartości elementów modulo p to tak naprawdę reszta z dzielenia liczby rzeczywistej przez p..
Trzeba pamiętać, że dzielenie zastępuję się poprzez mnożenie przez element przeciwny..
czyli np w \(\displaystyle{ \mathbb{F}_5}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{2}=1 \cdot 2^{-1}=1 \cdot 3=3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 74 razy
Macierze odwrotne - z macierzy 3 i 4 stopnia
Dziękuje za wytłumaczenie. No cóż niewiele zrozumiałam, może mógłbyś mi pokazać, jak to zrobić w zadaniu 2, bo mamy \(\displaystyle{ \mathbb{F}_7}\). Pokazanie tego na pewno pozwoli mi zrozumieć. Będę ogromnie wdzięczna.mostostalek pisze:aa.. wartości elementów modulo p to tak naprawdę reszta z dzielenia liczby rzeczywistej przez p.. Trzeba pamiętać, że dzielenie zastępuję się poprzez mnożenie przez element przeciwny..
czyli np w \(\displaystyle{ \mathbb{F}_5}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{2}=1 \cdot 2^{-1}=1 \cdot 3=3}\)
------------------
Noo uff, namęczyłam się, żeby zrozumieć metodę Gaussa. Robiłam wiele przykładów, a tutaj utknęłam, bo:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&2&3&4\\3&2&1&3\\2&0&1&0\\3&3&1&1\end{bmatrix}\ \mathop{\longrightarrow}^{w_1 - 3w_2}\ \begin{bmatrix}1&2&3&4\\0&-4&-8&-9\\0&-4&-5&-8\\0&-3&-8&-11\end{bmatrix}}\)
Nie mam pomysłu, jak wygenerować zero w \(\displaystyle{ 3x2}\) i \(\displaystyle{ 4x2}\). Z \(\displaystyle{ -4}\) możemy sobie poradzić, ale co z \(\displaystyle{ -3}\). Myślałam o zamianie, ale nic mi nie wychodzi. To jak?
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Macierze odwrotne - z macierzy 3 i 4 stopnia
skończ macierz odwrotną to przekonwertujemy ją z \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\) w \(\displaystyle{ \mathbb{F}_7}\)
Wskazówka: Podziel drugi wiersz przez 4
Wskazówka: Podziel drugi wiersz przez 4
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 74 razy
Macierze odwrotne - z macierzy 3 i 4 stopnia
O to chodziło?mostostalek pisze:skończ macierz odwrotną to przekonwertujemy ją z \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\) w \(\displaystyle{ \mathbb{F}_7}\)
Wskazówka: Podziel drugi wiersz przez 4
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&2&3&4\\0&-4&-8&-9\\0&-4&-5&-8\\0&-3&-8&-11\end{bmatrix}\mathop{\longrightarrow}^{ \frac{w_{2}}{4} }\ \begin{bmatrix}1&2&3&4\\0&-1&-2&- \frac{9}{4} \\0&-4&-5&-8\\0&-3&-8&-11\end{bmatrix}}\)
A no tak, to zaraz napiszę dalsze działanie. Tylko proszę tu zajrzeć
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Macierze odwrotne - z macierzy 3 i 4 stopnia
dokładnie o to jeśli gdzieś staniesz to napisz jaki masz problem, a ja spróbuję Cię naprowadzić co robić dalej. Później pokombinujemy ze zmianą \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\) na \(\displaystyle{ \mathbb{F}_7}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 74 razy
Macierze odwrotne - z macierzy 3 i 4 stopnia
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&2&3&4\\0&-1&-2&- \frac{9}{4} \\0&-4&-5&-8\\0&-3&-8&-11\end{bmatrix}\mathop{\longrightarrow}^{w_{3}-4w_{2}, w_{4}-3w_{2} }\ \begin{bmatrix}1&2&3&4\\0&-1&-2&- \frac{9}{4} \\0&0&3&1\\0&0&-2&- \frac{17}{4} \end{bmatrix}}\)
Znów utknęłam, ale widzę, że już blisko. Jeszcze jedno miejsce do wygenerowania. Myślałam nawet o \(\displaystyle{ w_{4}-w_{2}}\), wyliczyłam, ale niestety nie można, bo wyskakuje \(\displaystyle{ 1}\) w \(\displaystyle{ 4x2}\)
Prosiłabym o wskazówkę.
Znów utknęłam, ale widzę, że już blisko. Jeszcze jedno miejsce do wygenerowania. Myślałam nawet o \(\displaystyle{ w_{4}-w_{2}}\), wyliczyłam, ale niestety nie można, bo wyskakuje \(\displaystyle{ 1}\) w \(\displaystyle{ 4x2}\)
Prosiłabym o wskazówkę.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 74 razy
Macierze odwrotne - z macierzy 3 i 4 stopnia
Mi wyszło tak:mostostalek pisze:\(\displaystyle{ w_1+2w_2}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&2&3&4\\0&-1&-2&- \frac{9}{4} \\0&0&3&1\\0&0&-2&- \frac{17}{4} \end{bmatrix} \mathop{\longrightarrow}^{w_{1}+2w_{2}}\begin{bmatrix}1&2&3&4\\1&0&-1&- \frac{1}{2} \\0&0&3&1\\0&0&-2&- \frac{17}{4} \end{bmatrix}}\)
Nie wiem, czy dobrze, bo jest \(\displaystyle{ 1}\) w \(\displaystyle{ 2x1}\), a powinno być \(\displaystyle{ 0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 19:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 74 razy
Macierze odwrotne - z macierzy 3 i 4 stopnia
Poprawiłam:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&2&3&4\\0&-1&-2&- \frac{9}{4} \\0&0&3&1\\0&0&-2&- \frac{17}{4} \end{bmatrix} \mathop{\longrightarrow}^{w_{1}+2w_{2}}\begin{bmatrix}1&0&-1&- \frac{1}{2}\\0&-1&-2&- \frac{9}{4} \\0&0&3&1\\0&0&-2&- \frac{17}{4} \end{bmatrix}\mathop{\longrightarrow}^{ \frac{w_3}{3} } \begin{bmatrix}1&0&-1&- \frac{1}{2}\\0&-1&-2&- \frac{9}{4} \\0&0&1& \frac{1}{3} \\0&0&-2&- \frac{17}{4} \end{bmatrix} \mathop{\longrightarrow}^{w_{4}+2w_{3}} \begin{bmatrix}1&0&-1&- \frac{1}{2}\\0&-1&-2&- \frac{9}{4} \\0&0&1& \frac{1}{3} \\0&0&0&- \frac{43}{12} \end{bmatrix}}\)
Czyli już koniec rozwiązania, i co dalej?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&2&3&4\\0&-1&-2&- \frac{9}{4} \\0&0&3&1\\0&0&-2&- \frac{17}{4} \end{bmatrix} \mathop{\longrightarrow}^{w_{1}+2w_{2}}\begin{bmatrix}1&0&-1&- \frac{1}{2}\\0&-1&-2&- \frac{9}{4} \\0&0&3&1\\0&0&-2&- \frac{17}{4} \end{bmatrix}\mathop{\longrightarrow}^{ \frac{w_3}{3} } \begin{bmatrix}1&0&-1&- \frac{1}{2}\\0&-1&-2&- \frac{9}{4} \\0&0&1& \frac{1}{3} \\0&0&-2&- \frac{17}{4} \end{bmatrix} \mathop{\longrightarrow}^{w_{4}+2w_{3}} \begin{bmatrix}1&0&-1&- \frac{1}{2}\\0&-1&-2&- \frac{9}{4} \\0&0&1& \frac{1}{3} \\0&0&0&- \frac{43}{12} \end{bmatrix}}\)
Czyli już koniec rozwiązania, i co dalej?