układ równań z jednym rozwiązaniem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

układ równań z jednym rozwiązaniem

Post autor: konrad18m »

Dla jakich wartości parametru p podany układ równań ma dokładnie jedno
rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+py-z=1 \\ x+10y-6z=p \\ 2x-y+pz=0\end{cases}}\)

czy mógłby mi ktoś to rozwiązać albo pomóc dojść do rozwiązania? NIe wiem jak sie za to zabrac..
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

układ równań z jednym rozwiązaniem

Post autor: ares41 »

Skorzystaj z metody Cramera.
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

układ równań z jednym rozwiązaniem

Post autor: konrad18m »

tyle to wiem...
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

układ równań z jednym rozwiązaniem

Post autor: ares41 »

No to pokaż do czego doszedłeś stosując tą metodę.
ODPOWIEDZ