Mam dwa układy równań które rozwiązywałam każdą znaną mi metoda i nie wychodzi wynik moze ktos pomoc?
a) \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-5y=7\\
3x-y=2 \end{cases}}\)
b) \(\displaystyle{ \begin{cases} -2x+4y=6 \\
3x+5y=1 \end{cases}}\)
Układy równań
Układy równań
Ostatnio zmieniony 18 lis 2011, o 11:57 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Układy równań
Spróbuj tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-5y=7 \ / \cdot 3 \\ 3x-y=2 \ / \cdot (-2) \end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} 6x-15y=21\\ -6x+2y=-4 \end{cases} \Leftrightarrow -13y=17 \Leftrightarrow \begin{cases} y=? \\ x=? \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-5y=7 \ / \cdot 3 \\ 3x-y=2 \ / \cdot (-2) \end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} 6x-15y=21\\ -6x+2y=-4 \end{cases} \Leftrightarrow -13y=17 \Leftrightarrow \begin{cases} y=? \\ x=? \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Układy równań
W drugim układzie możesz pierwsze równanie podzielić stronami przez \(\displaystyle{ -2}\), otrzymując \(\displaystyle{ x-2y=-3}\). Stąd łatwo można wyznaczyć \(\displaystyle{ x}\) w zależności od \(\displaystyle{ y}\) i rozwiązać dalej układ metodą podstawiania.
(Podobnie w pierwszym układzie z drugiego równania można wyznaczyć \(\displaystyle{ y}\) w zależności od \(\displaystyle{ x}\) i wykorzystać także metodę podstawiania.)
(Podobnie w pierwszym układzie z drugiego równania można wyznaczyć \(\displaystyle{ y}\) w zależności od \(\displaystyle{ x}\) i wykorzystać także metodę podstawiania.)