Witam!
Mam kilka pytań z związku z tą macierzą:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
3 &2 &1 \\
-1& 2 &0
\end{bmatrix}^{T} +\begin{bmatrix}
2 & -1&3 \\
2& -1 & 1\\
1&0 & 4
\end{bmatrix}*X=\begin{bmatrix}
1 &-1 \\
1&0 \\
2 & -1
\end{bmatrix}\\}\)
Zrobiłem tak:
Najpierw transponowałem:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
3 &-1 \\
2 & 2\\
1&0
\end{bmatrix}}\)
Teraz mam problem bo nie mogę dodać tych dwóch macierzy.Osobiście zrobiłbym tak że przeniósłbym tą macierz transponowaną na prawą stronę.Następnie Obliczyłbym macierz odwrotną(stojącą przy X)i na końcu pomnożyłbym macierz odwrotną i macierz stojącą za znakiem '=' Zgadza się ??
Równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 13 lis 2007, o 16:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ASAS
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie macierzowe
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix}
-4 & -4&2 \\
7& 5 &-4 \\
1&1 &0
\end{bmatrix} *\begin{bmatrix}
-1 &-1 \\
0&-2 \\
3& -2
\end{bmatrix}}\)
Mi coś takiego wyszło ,ale nie rozumiem tych stron - prawa i lewa
-4 & -4&2 \\
7& 5 &-4 \\
1&1 &0
\end{bmatrix} *\begin{bmatrix}
-1 &-1 \\
0&-2 \\
3& -2
\end{bmatrix}}\)
Mi coś takiego wyszło ,ale nie rozumiem tych stron - prawa i lewa
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Równanie macierzowe
chodzi o to, że jak masz:
\(\displaystyle{ AXB=C}\)
to: \(\displaystyle{ X=A^{-1} C B^{-1}}\)
w twoim przykładzie masz:
\(\displaystyle{ AX=B}\)
czyli: \(\displaystyle{ X=A^{-1}B}\)
więc dobrze zrobiłeś
\(\displaystyle{ AXB=C}\)
to: \(\displaystyle{ X=A^{-1} C B^{-1}}\)
w twoim przykładzie masz:
\(\displaystyle{ AX=B}\)
czyli: \(\displaystyle{ X=A^{-1}B}\)
więc dobrze zrobiłeś