MACIERZ 4X4 i układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
lena187
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 17 lis 2011, o 09:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

MACIERZ 4X4 i układ równań

Post autor: lena187 »

HEJ! Proszę Was o pomoc w rozwiązaniu tego układu równań krok po kroku. Tak żebym mogła porównać gdzie robię błąd.

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z=2 \\
-x+2y+3z=2 \\
2x-3y-z=1 \\
x-y-z=0 \end{cases}}\)


Mój problem tkwi w rzędach. wychodzą mi nierówne rzA=3, a rząd U=4.

Czekam na Wasze odpowiedzi!
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, o 09:48 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

MACIERZ 4X4 i układ równań

Post autor: Pancernik »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y+z=2 \\ -x+2y+3z=2 \\ 2x-3y-z=1 \\ x-y-z=0 \end{cases}\\
\left[\begin{array}{rrr|r} 1&1&1&2 \\ -1&2&3&2 \\ 2&-3&-1&1 \\ 1&-1&-1&0 \end{array}\right]
\xrightarrow{w_1+w_4}
\left[\begin{array}{rrr|r} 2&0&0&2 \\ -1&2&3&2 \\ 2&-3&-1&1 \\ 1&-1&-1&0 \end{array}\right]
\xrightarrow{w_1:2}
\left[\begin{array}{rrr|r} 1&0&0&1 \\ -1&2&3&2 \\ 2&-3&-1&1 \\ 1&-1&-1&0 \end{array}\right]
\xrightarrow{w_2+w_1}
\left[\begin{array}{rrr|r} 1&0&0&1 \\ 0&2&3&3 \\ 2&-3&-1&1 \\ 1&-1&-1&0 \end{array}\right]
\xrightarrow{w_2-2w_1}
\left[\begin{array}{rrr|r} 1&0&0&1 \\ 0&2&3&3 \\ 0&-3&-1&-1 \\ 1&-1&-1&0 \end{array}\right]
\xrightarrow{w_4-w_1}
\left[\begin{array}{rrr|r} 1&0&0&1 \\ 0&2&3&3 \\ 0&-3&-1&-1 \\ 0&-1&-1&-1 \end{array}\right]
\xrightarrow{w_2+2w_4}
\left[\begin{array}{rrr|r} 1&0&0&1 \\ 0&0&1&1 \\ 0&-3&-1&-1 \\ 0&-1&-1&-1 \end{array}\right]
\xrightarrow{w_3+w_2}
\left[\begin{array}{rrr|r} 1&0&0&1 \\ 0&0&1&1 \\ 0&-3&0&0 \\ 0&-1&-1&-1 \end{array}\right]
\xrightarrow{w_3:(-3)}
\left[\begin{array}{rrr|r} 1&0&0&1 \\ 0&0&1&1 \\ 0&1&0&0 \\ 0&-1&-1&-1 \end{array}\right]
\xrightarrow{w_4+w_2+w_3}
\left[\begin{array}{rrr|r} 1&0&0&1 \\ 0&0&1&1 \\ 0&1&0&0 \\ 0&0&0&0 \end{array}\right]\\
\begin{cases} x=1 \\ z=1 \\ y=0 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ