współrzędne
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 12 sty 2005, o 22:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
współrzędne
przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ R^3->R^3}\) w bazie standardowej ma macierz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}15&-11&5\\20&-15&8\\8&-7&6\end{array}\right]}\)
wyznacz macierz tego operatora w bazie
\(\displaystyle{ 2e_1+3e_2+e_3,3e_1+4e_2+e_3,e_1+2e_2+2e_3}\)
ciężko mi dojść jak do to zrobić byłbym bardzo wdzięczny za pomoc(poni ższe podobne zadanie już zrobiłem ale az tym mam wielki problem..)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}15&-11&5\\20&-15&8\\8&-7&6\end{array}\right]}\)
wyznacz macierz tego operatora w bazie
\(\displaystyle{ 2e_1+3e_2+e_3,3e_1+4e_2+e_3,e_1+2e_2+2e_3}\)
ciężko mi dojść jak do to zrobić byłbym bardzo wdzięczny za pomoc(poni ższe podobne zadanie już zrobiłem ale az tym mam wielki problem..)
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
współrzędne
wyznacz macierz A, ktora bedzie macierza przejscia z bazy E do bazy E'.
Gdzie E-baza standardowa, E' - nowa baza
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}2&3&1\\3&4&2\\1&1&2\end{array}\right]}\)
dalej juz analogiczne jak w zadaniu wczesniejszym
Gdzie E-baza standardowa, E' - nowa baza
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}2&3&1\\3&4&2\\1&1&2\end{array}\right]}\)
dalej juz analogiczne jak w zadaniu wczesniejszym
Ostatnio zmieniony 27 sty 2007, o 12:32 przez kuch2r, łącznie zmieniany 2 razy.
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
współrzędne
Baza standardowa w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\)
\(\displaystyle{ e_1=(1,0,0)\qquad e_2=(0,1,0) \qquad e_3=(0,0,1)}\)
Nasza nowa baza ma wspolrzednie:
\(\displaystyle{ b_1=2e_1+3e_2+e^3=2(1,0,0)+3(0,1,0)+1(0,0,1)=(2,0,0)+(0,3,0)+(0,0,1)=(2,3,1)\\
b_2=3e_1+4e_2+e_3=(3,4,1)\\b_3=e_1+2e_2+2e_3=(1,2,2)}\)
Nastepnie wspolrzedne nowych wektorow bazowych zapisujemy w kolumnach macierzy i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}2&3&1\\3&4&2\\1&1&2\end{array}\right]}\)
W ten sposob otrzymujesz macierz przejscia z E do E'
\(\displaystyle{ e_1=(1,0,0)\qquad e_2=(0,1,0) \qquad e_3=(0,0,1)}\)
Nasza nowa baza ma wspolrzednie:
\(\displaystyle{ b_1=2e_1+3e_2+e^3=2(1,0,0)+3(0,1,0)+1(0,0,1)=(2,0,0)+(0,3,0)+(0,0,1)=(2,3,1)\\
b_2=3e_1+4e_2+e_3=(3,4,1)\\b_3=e_1+2e_2+2e_3=(1,2,2)}\)
Nastepnie wspolrzedne nowych wektorow bazowych zapisujemy w kolumnach macierzy i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}2&3&1\\3&4&2\\1&1&2\end{array}\right]}\)
W ten sposob otrzymujesz macierz przejscia z E do E'
Ostatnio zmieniony 27 sty 2007, o 12:31 przez kuch2r, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 12 sty 2005, o 22:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
współrzędne
no ok czyli np obliczam \(\displaystyle{ (2,3,1)}\) w tej macierzy przekształcenia pierwszej poczym wynik musze otrzymac w macierzy drugiej - ok ale wyniki mi kosmiczne wychodza
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 12 sty 2005, o 22:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
współrzędne
nie ułamki tylko jakieś tam układy równań z 3 niewiadomymi w wyniku których po prawej stronie za "=" stoją liczby kolo 100 a wszystkie wspolczynniki pierw (patrzac z odpowiedzi) maja sie rownac zeru a tak nie da rady jesli uklad jest niejednorodny:/ mozesz mi pokazac kawalek rozwiazania tego jak liczysz ty>
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
współrzędne
mamy obliczyc macierz odwrotna do macierzy A.
\(\displaystyle{ A^{-1}=\left[\begin{array}{ccc}-6&5&-2\\4&-3&1\\1&-1&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ A^{-1}=\left[\begin{array}{ccc}-6&5&-2\\4&-3&1\\1&-1&1\end{array}\right]}\)
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
współrzędne
nastapila pomylka z mojej strony jak odpisywalem na twojego wczesniejszego posta...
macierz przejscia D w nowej bazie, bedzie wygladala nastepujaco:
\(\displaystyle{ D=A^{-1}\cdot ft[\begin{array}{ccc}15&-11&5\\20&-15&8\\8&-7&6\end{array}\right] A}\)
macierz przejscia D w nowej bazie, bedzie wygladala nastepujaco:
\(\displaystyle{ D=A^{-1}\cdot ft[\begin{array}{ccc}15&-11&5\\20&-15&8\\8&-7&6\end{array}\right] A}\)