Wyznacznik macierzy 4x4 (Rozwiązany)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
peterg6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lis 2011, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieluń
Podziękował: 1 raz

Wyznacznik macierzy 4x4 (Rozwiązany)

Post autor: peterg6 »

Witam. Czemu licząc wyznacznik raz zerując wiersz a raz kolumnę wychodzi mi inny wynik?

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}3&2&-4&5 \\-2&0&2&-3 \\4&3&0&2 \\-2&2&-2&0\end{array}\right| = \left|\begin{array}{cccc}-1&2&0&-1\\-2&0&2&-3\\4&3&0&2\\-4&2&0&-3\end{array}\right| = 2 \cdot (-1)^{2+3} \left|\begin{array}{ccc}-1&2&-1\\4&3&2\\-4&2&-3\end{array}\right| =\\= -2 \cdot (9-8-16) - (12+4-24)= -2 \cdot (-15+18)= -2 \cdot 3= -6}\)

A tutaj ten sam przykład a inny wynik
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}3&2&-4&5 \\-2&0&2&-3 \\4&3&0&2 \\-2&2&-2&0\end{array}\right| = \left|\begin{array}{cccc}5&2&-2&5 \\-2&0&2&-3 \\7&3&3&2 \\0&2&0&0\end{array}\right| = 2 \cdot (-1)^{4+2} \left|\begin{array}{ccc}5&-2&5\\-2&2&-3\\7&3&2\end{array}\right| =\\= 2 \cdot (20-30+42) - (70-45+8)= 2 \cdot (32-33)= 2 \cdot (-1)= -2}\)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2011, o 13:07 przez peterg6, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Wyznacznik macierzy 4x4 (Rozwiązany)

Post autor: scyth »

Np. w pierwszym przykładzie masz błąd w pierwszym wierszu, drugiej kolumnie.
Skarfejs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 10 lis 2011, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnik
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 13 razy

Wyznacznik macierzy 4x4 (Rozwiązany)

Post autor: Skarfejs »

Popełniłeś błąd licząc wyznacznik macierzy 3 na 3 w nawiasie (12+4-24) powinno być (12-4-24).
ps. \(\displaystyle{ 12+4-24 \neq -18}\)
peterg6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 lis 2011, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieluń
Podziękował: 1 raz

Wyznacznik macierzy 4x4 (Rozwiązany)

Post autor: peterg6 »

Dzięki Skarfejs
Rozwiązanie znalezione więc wątek można zamknąć
ODPOWIEDZ