Znaleźć wszystkie macierze zespolone:
a) \(\displaystyle{ X=X ^{T} \begin{bmatrix} 1&2\\-2&-3\end{bmatrix}}\)
b) \(\displaystyle{ X ^{2} = \begin{bmatrix} 1&1\\0&-1\end{bmatrix}}\)
układy równań/macierze zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 12:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trn
- Podziękował: 4 razy
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
układy równań/macierze zespolone
a) Nie widzę innego sposobu jak podstawić ogólną postać \(\displaystyle{ X}\) i powymnażać.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 12:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trn
- Podziękował: 4 razy
układy równań/macierze zespolone
i wyszło bodajże
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} a&2a\\0&a\end{bmatrix}}\)
natomiast w b
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} 1&\frac{1}{1-i}\\0&i\end{bmatrix} \vee \begin{bmatrix}-1&\frac{1}{-1-i}\\0&i\end{bmatrix}}\)
mógłby ktoś zweryfikować?
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} a&2a\\0&a\end{bmatrix}}\)
natomiast w b
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} 1&\frac{1}{1-i}\\0&i\end{bmatrix} \vee \begin{bmatrix}-1&\frac{1}{-1-i}\\0&i\end{bmatrix}}\)
mógłby ktoś zweryfikować?
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy