Dodawanie wektorów, mnożenie wektora przez liczbę

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kiper100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 15 lut 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy

Dodawanie wektorów, mnożenie wektora przez liczbę

Post autor: kiper100 »

Punkty \(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ L}\) są środkami boków \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\) czworokąta \(\displaystyle{ ABCD}\).
Wykazać, że \(\displaystyle{ \left| KL\right| = \frac{1}{2} (\left| AD\right| +\left| BC\right| )}\).

Wstawiam to do tego działu ponieważ w podręczniku w tym dziale mam to zadanie. Wiem, ze to proste ale nie potrafię tego przedstawić w sposób matematyczny.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
ODPOWIEDZ