Wektory komplanarne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kiper100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 15 lut 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy

Wektory komplanarne

Post autor: kiper100 »

Dla jakich liczb \(\displaystyle{ x, y, z}\) zachodzi równość
\(\displaystyle{ x \vec{a}+y \vec{b}+z \vec{c}=3 \vec{a} -5 \vec{b}+2 \vec{c}}\),
jeżeli wektory \(\displaystyle{ \vec{a} , \vec{b}}\) i \(\displaystyle{ \vec{c}}\) nie są komplanarne.

Cym są dokładnie wektory komplanarne, bo nie mogłem znaleźć prostego wytłumaczenia.
Z góry dziękuję.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wektory komplanarne

Post autor: »

Wektory komplanarne to trzy wektory leżące w tej samej płaszczyźnie. Jeśli nie leżą w jednej płaszczyźnie, to w szczególności znaczy, że są liniowo niezależne, czyli każdy wektor z przestrzeni przez nie generowanej ma jednoznaczne przedstawienie jako ich liniowa kombinacja.

Q.
kiper100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 15 lut 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy

Wektory komplanarne

Post autor: kiper100 »

Trochę zbyt proste to rozwiązanie, ale może. Mam nadzieje, że dobrze myślę.
\(\displaystyle{ 3\vec{a} + \left( -5\right) \vec{b} + \vec{2}c = 3\vec{a} - 5\vec{b} + 2\vec{c}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wektory komplanarne

Post autor: »

Rozumiem, że chcesz powiedzieć, że \(\displaystyle{ x=3,y=-5,z=2}\). Zgadza się.

Q.
kiper100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 15 lut 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy

Wektory komplanarne

Post autor: kiper100 »

Aha, dzięki. -- 13 lis 2011, o 20:18 --A pytanie dodatkowe, bo mi nie daje spokoju. Co jeżeli te wektory nie były by komplanarne? Czy wpłynęło by to jakoś na wynik, czy nie? Jeśli tak to: dlaczego i jak?
ODPOWIEDZ