oblicz wyznacznik macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
oblicz wyznacznik macierzy
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3 & 2 & 1& 6 \\-1&0 & 1&6\\ 8&3 & 5 &8\\4&0&7&-7 \end{bmatrix}
-2 \cdot (-1) \cdot 5 \cdot 7+1 \cdot 8 \cdot 4+6 \cdot 8 \cdot 7-6 \cdot 5 \cdot 4-(-1) \cdot 8 \cdot 7-1 \cdot 8 \cdot 7-(-3) \cdot 6 \cdot 1 \cdot 4+3 \cdot 6 \cdot 7 +1 \cdot (-1) \cdot (-7)-3 \cdot 1 \cdot (-7)-1 \cdot 6 \cdot 4-6 \cdot (-1) \cdot (-7)=478}\)
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś sprawdził:
-2 \cdot (-1) \cdot 5 \cdot 7+1 \cdot 8 \cdot 4+6 \cdot 8 \cdot 7-6 \cdot 5 \cdot 4-(-1) \cdot 8 \cdot 7-1 \cdot 8 \cdot 7-(-3) \cdot 6 \cdot 1 \cdot 4+3 \cdot 6 \cdot 7 +1 \cdot (-1) \cdot (-7)-3 \cdot 1 \cdot (-7)-1 \cdot 6 \cdot 4-6 \cdot (-1) \cdot (-7)=478}\)
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś sprawdził:
oblicz wyznacznik macierzy
Zredukuj tę macierz do stopnia np. 3 - go jak się da za pomocą rozwinięcia Laplace'a. W każdym bądź razie usiłuj utworzyć jak najwięcej 0 lub 1 w wierszu bądź kolumnie ( obojętnie, ale z ideą ).
oblicz wyznacznik macierzy
Trochę mało zredukowana wykonaj kolejno:
1.\(\displaystyle{ w_{3}-w_{1}}\)
2.\(\displaystyle{ w_{1}-2w_{3}}\)
1.\(\displaystyle{ w_{3}-w_{1}}\)
2.\(\displaystyle{ w_{1}-2w_{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
oblicz wyznacznik macierzy
zredukowałem do
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1 & 1 & 6 \\8& 5&8\\ 4&7 & -7\end{bmatrix}
\begin{bmatrix} 3& 1 & 6 \\-1&1 & 6\\ 4&7 & -7\end{bmatrix}}\)
i wstawiłem końcowe juz obliczenie.
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1 & 1 & 6 \\8& 5&8\\ 4&7 & -7\end{bmatrix}
\begin{bmatrix} 3& 1 & 6 \\-1&1 & 6\\ 4&7 & -7\end{bmatrix}}\)
i wstawiłem końcowe juz obliczenie.
oblicz wyznacznik macierzy
Nie jestem Ci teraz w stanie powiedzieć czy dobrze to zredukowałeś. Wiem, że jeżeli wykonasz operację którą wyżej napisałem i rozwiniesz według drugiej kolumny to będzie ok.
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
oblicz wyznacznik macierzy
ale to ja własnie pytam czy to dobrze zrobiłem . wiem, ze jest tez inna metoda, o której mówisz. dlatego ponawiam prośbę czy mógłby ktoś policzyć czy wyszło mu tak samo?
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
oblicz wyznacznik macierzy
a to co mi wyszlo to nie jest wyznacznik? zredukowalem do trzech a potem skorzystalem z reguly Sarussa
oblicz wyznacznik macierzy
Po kolei, zredukowałeś macierz i chcesz abyśmy sprawdzili czy poprawnie to zrobiłeś. W porządku, bardzo chętnie Ale jest jedno ale.. Pokaż jakie przekształcenia wykonywałeś.
P.S \(\displaystyle{ |A|,detA}\) to wyznacznik.
P.S \(\displaystyle{ |A|,detA}\) to wyznacznik.
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
oblicz wyznacznik macierzy
chcialem tego uniknac bo duzo pisania hehe już piszę jak to zrobiłem-- 13 lis 2011, o 12:44 --\(\displaystyle{ 2 \cdot (-1) ^{1+2} \begin{bmatrix} -1 & 1 & 6 \\8& 5&8\\ 4&7 & -7\end{bmatrix}-
3*(-1) ^{3+2} \begin{bmatrix} 3& 1 & 6 \\-1&1 & 6\\ 4&7 & -7\end{bmatrix}}\)
no i rresztę już znacie wymnożyłem korzystając z Sarussa . Ciekawy jestem czy te moje wypociny maja sens
3*(-1) ^{3+2} \begin{bmatrix} 3& 1 & 6 \\-1&1 & 6\\ 4&7 & -7\end{bmatrix}}\)
no i rresztę już znacie wymnożyłem korzystając z Sarussa . Ciekawy jestem czy te moje wypociny maja sens