Macierz odwrotna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Macierz odwrotna

Post autor: konrad18m »

Obliczenie macierzy odwrotnej do:

\(\displaystyle{ A= \begin{bmatrix} 1 & 2&-1 \\3&0 & -2\\ 4&-2 & 5 \end{bmatrix}



det A=-44

a _{11} =4

a _{12} =-23

a _{13} =-6

a _{21} =-8

a _{22} =9

a _{23} =6

a _{31} =-4

a _{32} =5

a _{33} =6





wyszło mi coś takiego:

\begin{bmatrix} -\frac{4}{44} & \frac{8}{44} & \frac{4}{44} \\ \frac{23}{44} & \frac{9}{44} & -\frac{5}{44} \\ \frac{6}{44} & -\frac{6}{44} & -\frac{6}{44} \end{bmatrix}


Czy byłby ktoś tak uprzejmy i sprawdził czy to jest dobrze? Jakies dziwne liczby powychodziły, moze się gdzies machnąłem}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Macierz odwrotna

Post autor: mmoonniiaa »

Wyznacznik jest OK, ale musiałeś machnąć się w kilku miejscach, zwróć też uwagę na znaki, bo powinno wyjść:
\(\displaystyle{ A^{-1}=\begin{bmatrix} \frac{4}{44} & \frac{8}{44} & \frac{4}{44} \\ \frac{23}{44} & -\frac{9}{44} & \frac{1}{44} \\ \frac{6}{44} & -\frac{10}{44} & \frac{6}{44} \end{bmatrix}}\)
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Macierz odwrotna

Post autor: konrad18m »

tak własnie myslalem, za duzo obliczen w kazdym razie dziękuje.
ODPOWIEDZ