rozwiązywanie równania-macierz

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
toms1792
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 28 sty 2010, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

rozwiązywanie równania-macierz

Post autor: toms1792 »

Prosze o rozwiązania tego równania albo chociaz dokładne omówienie. Dziękuje



\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 5x-6y+4z=3\\-2x+2y=0\\3x-3y+2z=2\\4x-5y+2z=1\end{array}}\)
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

rozwiązywanie równania-macierz

Post autor: Pancernik »

\(\displaystyle{ \mbox{Zauważ, że z drugiego równania wynika, że }x=y\mbox{. To z trzeciego łatwo można wyliczyć }\\
z=1\mbox{. Wtedy z pierwszego czy czwartego równania wychodzi }x=1\mbox{, czyli }\\y=1.}\)
ODPOWIEDZ