W przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ X}\) nad ciałem \(\displaystyle{ \mathbb{K}}\) dane są liniowo niezależne wektory \(\displaystyle{ \vec{x}, \vec{y}, \vec{z}}\). Dla jakich wartości \(\displaystyle{ a,b,c\in\mathbb{K}}\) układ wektorów:
\(\displaystyle{ a\vec{x}-b\vec{y}, \ c\vec{y}-a\vec{z}, \ b\vec{z}-c\vec{x}}\) jest liniowo niezależny?
no i.. trochę wstyd ale nie wiem jak to rozumieć.. czyli skoro układ ma być liniowo niezależny to musi zachodzić:
\(\displaystyle{ \alpha(a\vec{x}-b\vec{y})+\beta(c\vec{y}-a\vec{z}) + \gamma(b\vec{z}-c\vec{x})=0 \Leftrightarrow \alpha=\beta=\gamma=0}\)
i wstyd bo technicznie sobie nie radzę.. mam znaleźć te \(\displaystyle{ a,b,c}\) dla których to zachodzi, a jeszcze doszły \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma}\) i coś za dużo się zrobiło, nie wiem co z czego wyznaczyć i gdzie wykorzystać..
Dla jakich wartości układ liniowo niezależny jest
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Dla jakich wartości układ liniowo niezależny jest
Strzałki nad literami sobie daruję,
jeżeli wszystkie trzy \(\displaystyle{ a,b,c \in K}\) są równe zero , to nowy układ składa się z trzech wektorów zerowych i jest liniowo zależny. A jesli tak nie jest i przykładowo \(\displaystyle{ a \neq 0}\) to zauważ że masz nietrywialną kombinację która się zeruje:
\(\displaystyle{ \frac{c}{a}(ax-by)+ \frac{b}{a} (cy-az)+1(bz-cx)=0}\)
więc i w tym wypadku są liniowo zależne.
jeżeli wszystkie trzy \(\displaystyle{ a,b,c \in K}\) są równe zero , to nowy układ składa się z trzech wektorów zerowych i jest liniowo zależny. A jesli tak nie jest i przykładowo \(\displaystyle{ a \neq 0}\) to zauważ że masz nietrywialną kombinację która się zeruje:
\(\displaystyle{ \frac{c}{a}(ax-by)+ \frac{b}{a} (cy-az)+1(bz-cx)=0}\)
więc i w tym wypadku są liniowo zależne.
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Dla jakich wartości układ liniowo niezależny jest
ale nie rozumiem.. pytanie było dla jakich wartości \(\displaystyle{ a,b,c\in\mathbb{K}}\) nowy układ jest liniowo niezależny.. a nie liniowo zależny..
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Dla jakich wartości układ liniowo niezależny jest
No i:
Należy wysunąć wniosek, ale specjalnie go nie piszę, by dać szansę Ci się wykazać
nie jest spełnione, bo dla niezerowych \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma}\), jakie zaproponował Psiaczek, równość zachodzi.\(\displaystyle{ \alpha(a\vec{x}-b\vec{y})+\beta(c\vec{y}-a\vec{z}) + \gamma(b\vec{z}-c\vec{x})=0 \Leftrightarrow \alpha=\beta=\gamma=0}\)
Należy wysunąć wniosek, ale specjalnie go nie piszę, by dać szansę Ci się wykazać
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Dla jakich wartości układ liniowo niezależny jest
aha, czyli nie ma takich \(\displaystyle{ a,b,c\in\mathbb{K}}\) dla których ten nowy układ jest liniowo niezależny.. zawsze jest liniowo zależny?