\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 3&4&1&1&1\\
2&1&5&2&2\\
1&3&2&1&4\\
2&1&1&5&2\\
3&-1&1&-1&1 \end{vmatrix}}\) Mam obliczyć ten wyznacznik (wybaczcie ale nie umiem go zapisując poprawnie, mam nadzieje ze jest czytelny )
I wykonując operacje: \(\displaystyle{ k1-3 \cdot k5,k2+k5,k3-k5,k4+k5}\) wychodzi mi prawidłowy wynik, ale kiedy robiłam to w ten sposób: \(\displaystyle{ k2+k3,k3+k4,k4+k5,k5-k3}\) to wychodził mi zły wynik. Czy jest coś nieprawidłowego w tym sposobie? Bo nie wiem czy wynik wychodził mi zły ze względu na sposób czy na moje błędy rachunkowe...
Działania na macierzach
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 14:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Novigrad
- Podziękował: 2 razy
Działania na macierzach
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, o 17:16 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości. Czasem warto użyć klawisza alt.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości. Czasem warto użyć klawisza alt.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Działania na macierzach
Z operacji elementarnych zamiana wierszy/kolumn zmienia znak
pomnożenie wiersza/kolumny przez liczbęð powoduje pomnożenie wartości wyznacznika przez tę liczbę
Nie próbowałeś/próbowałaś rozłożyć tej macierzy na iloczyn macierzy
(np trójkątny LU)
Gdyby chciał dokonać rozkładu ortogonalno trójkątnego (rozkład QR ) to mógłby być problem
ze znakiem (wyznacznik macierzy ortogonalnej to \(\displaystyle{ \pm 1}\))
Rozkład LU jest tu
pomnożenie wiersza/kolumny przez liczbęð powoduje pomnożenie wartości wyznacznika przez tę liczbę
Nie próbowałeś/próbowałaś rozłożyć tej macierzy na iloczyn macierzy
(np trójkątny LU)
Gdyby chciał dokonać rozkładu ortogonalno trójkątnego (rozkład QR ) to mógłby być problem
ze znakiem (wyznacznik macierzy ortogonalnej to \(\displaystyle{ \pm 1}\))
Rozkład LU jest tu
Kod: Zaznacz cały
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=MN05
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 28 lis 2011, o 19:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
Działania na macierzach
1.Dane są macierze:
a= [1 0 0 ] b= [3 1 1 ] c= [ 1 1 -2 ] d=[ 0 1 1]
[-2 1 3 ] [0 -1 2 ] [ 2 0 -1 ] [1 1 2]
[ 2 -1 1 ] [1 -2 1 ] [ -3 -1 0 ] [-1 -1 3]
wyznacz:
5. A× (B + C)
6. (A - B) × D
7. AT - DT
8. (A - B)T × (CT + D)
9. ((BT + C) ×DT )T
10. (A - C)T × (BT + DT )T
a= [1 0 0 ] b= [3 1 1 ] c= [ 1 1 -2 ] d=[ 0 1 1]
[-2 1 3 ] [0 -1 2 ] [ 2 0 -1 ] [1 1 2]
[ 2 -1 1 ] [1 -2 1 ] [ -3 -1 0 ] [-1 -1 3]
wyznacz:
5. A× (B + C)
6. (A - B) × D
7. AT - DT
8. (A - B)T × (CT + D)
9. ((BT + C) ×DT )T
10. (A - C)T × (BT + DT )T