Obliczyć wyznaczniki 2 macierzy.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
jakubinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 7 gru 2008, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Obliczyć wyznaczniki 2 macierzy.

Post autor: jakubinho »

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}x&a&a&...&a\\a&x&a&...&a\\a&a&x&...&a\\...&...&...&...\\a&a&a&...&x\end{array}\right|}\)

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}0&1&1&1\\1&0&a&b\\1&a&0&c\\1&b&c&0\end{array}\right|}\)

Czy mógłby mi ktoś pomóc jak to rozwiązać ? Dziękuję z góry
miodzio1988

Obliczyć wyznaczniki 2 macierzy.

Post autor: miodzio1988 »

Eliminacja Gaussa w pierwszym.

W drugim możesz z Laplace'a nawet
jakubinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 7 gru 2008, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Obliczyć wyznaczniki 2 macierzy.

Post autor: jakubinho »

Jest jakiś łatwiejszy sposób do drugiego zadania?
ODPOWIEDZ