Ciekawe równanie macierzowe wykorzystujące odwracanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
djlinux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 9 gru 2007, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 7 razy

Ciekawe równanie macierzowe wykorzystujące odwracanie

Post autor: djlinux »

Witam
W pewnym skrypcie mam taki przykład równania:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 4&2\\-1&4\end{bmatrix} X = 4 X + \begin{bmatrix} -2&0\\0&-1\end{bmatrix}}\)
Dlaczego to równanie jest tożsame z poniższym (nie rozumiem jak zamienić liczbę - tutaj "4" na macierz) ?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 4&2\\-1&4\end{bmatrix} X - \begin{bmatrix} 4&0\\0&4\end{bmatrix} X =\begin{bmatrix} -2&0\\0&-1\end{bmatrix}}\)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, o 02:20 przez djlinux, łącznie zmieniany 1 raz.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Ciekawe równanie macierzowe wykorzystujące odwracanie

Post autor: BettyBoo »

Jeśli przez \(\displaystyle{ E}\) oznaczymy macierz jednostkową, to z własności macierzy mamy \(\displaystyle{ 4X=4(EX)=(4E)X}\).

Pozdrawiam.
djlinux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 9 gru 2007, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 7 razy

Ciekawe równanie macierzowe wykorzystujące odwracanie

Post autor: djlinux »

Dzięki, ciesze się, że w końcu sobie to uzmysłowiłem
ODPOWIEDZ