macierze obrotu wokół osi x, y, z

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
matematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 574
Rejestracja: 9 lip 2007, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 356 razy
Pomógł: 14 razy

macierze obrotu wokół osi x, y, z

Post autor: matematix »

Witam
Jakie są macierze obrotu wokół osi \(\displaystyle{ OY}\) i \(\displaystyle{ OZ}\) o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) w \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{3}}\) ? Czy macierz obrotu wokół osi \(\displaystyle{ OX}\) o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) w \(\displaystyle{ \mathbb{R} ^{3}}\) ma postać:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&0\\0 &\cos \alpha & \sin \alpha \\ 0&-\sin \alpha&\cos\alpha\end{bmatrix}}\) \(\displaystyle{ \ ?}\)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2011, o 23:55 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

macierze obrotu wokół osi x, y, z

Post autor: BettyBoo »

A to zależy, w którą stronę obracasz i jaką masz orientację układu ale zasadniczo jest to rozszerzenie współrzędnych biegunowych - a więc tak to wygląda.

Pozdrawiam.
matematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 574
Rejestracja: 9 lip 2007, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 356 razy
Pomógł: 14 razy

macierze obrotu wokół osi x, y, z

Post autor: matematix »

BettyBoo pisze:A to zależy, w którą stronę obracasz i jaką masz orientację układu ale zasadniczo jest to rozszerzenie współrzędnych biegunowych - a więc tak to wygląda.

Pozdrawiam.
No to jak wyglądają wtedy te macierze, jeśli jest to rozszerzenie współrzędnych biegunowych?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

macierze obrotu wokół osi x, y, z

Post autor: BettyBoo »

matematix pisze:No to jak wyglądają wtedy te macierze, jeśli jest to rozszerzenie współrzędnych biegunowych?
Dla obrotu wokół osi \(\displaystyle{ OX}\) jest tak, jak piszesz wyżej - przy założeniu, że obrót jest w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara i układ jest prawoskrętny (ewentualnie: że obrót jest zgodnie z ruchem wskazówek zegara i układ jest lewoskrętny).

Dla obrotu wokół \(\displaystyle{ OY}\) (przy tych samych założeniach co dla \(\displaystyle{ OX}\)) masz \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} \cos \alpha & 0&\sin \alpha \\ 0&1&0\\ -\sin \alpha&0&\cos\alpha\end{bmatrix}}\), dla \(\displaystyle{ OZ}\) już chyba sam wymyślisz

Pozdrawiam.
matematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 574
Rejestracja: 9 lip 2007, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 356 razy
Pomógł: 14 razy

macierze obrotu wokół osi x, y, z

Post autor: matematix »

A więc dla obrotu wokół osi \(\displaystyle{ OZ}\) macierz tego przekształcenia ma postać: \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} cos \alpha&sin \alpha&0\\-sin \alpha&cos \alpha&0\\0&0&1\end{bmatrix}}\). Dobrze?
Jeśli tak, to znowu idę do wykładowcy się kłucić
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

macierze obrotu wokół osi x, y, z

Post autor: BettyBoo »

A to już się z nim pokłóciłeś? Skoro obrót jest wokół osi \(\displaystyle{ OZ}\), to \(\displaystyle{ z}\)-towa współrzędna punktu po obrocie się nie zmieni, a pozostałe dwie zmienią się tak samo, jak w obrocie na płaszczyźnie - i dlatego ta macierz tak wygląda.

Jak pisałam wyżej, to zależy od przyjętych założeń odnośnie obrotu.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ