długość wektora i dwumian newtona

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bikerxc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 lis 2011, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

długość wektora i dwumian newtona

Post autor: bikerxc »

Zadanie jest następujące:
Długość wektora \(\displaystyle{ \left| \vec{a} \right|=2, \left| \vec{b} \right|=1, \vec{a}\cdot \vec{b} =-1}\). Obliczyć długość wektora \(\displaystyle{ \vec{a} +t \vec{b}}\), gdzie t jest wyrazem wolnym(lub współczynnikiem przy \(\displaystyle{ x^{-1} ; x^{ \frac{1}{2} }; x^{-3}}\) w rozwinięciu dwumianu \(\displaystyle{ (\sqrt[3]{x} - \frac{2}{ \sqrt{x})}) ^{36}.}\)
b) t jak wyżej, znaleźć równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ 2x-3y+5=0}\) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ \left( t;1\right)}\)
c) t jak wyżej, narysować krzywą \(\displaystyle{ t x^{2}-2x+4 y^{2} -16y=0}\)

Kompletnie nie mam pojęcia o co chodzi, wiem że dużo tego ale proszę o dokładne wyjaśnienie tego zadania co i jak trzeba zrobić.
ODPOWIEDZ