Obliczyć wyznaczniki podanych macierzy, pewna regularność

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
djlinux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 9 gru 2007, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 7 razy

Obliczyć wyznaczniki podanych macierzy, pewna regularność

Post autor: djlinux »

\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 5&3&0&...&0\\2&5&3&...&0\\0&2&5&...&0\\...&...&...&...&3\\0&0&0&...&5\end{vmatrix}}\)

Można zauważyć, że \(\displaystyle{ det_{n} = 5 det_{n-1} - 6 det_{n-2}}\), gdzie \(\displaystyle{ det_{n}}\)to wartość wyznacznika owej macierzy stopnia n-tego

Nie wiem jak dojść do wzoru na wartość wyznacznika n-tego stopnia z powyższej macierzy, proszę o jakieś wskazówki.

Poprawiłem błędy przy przepisywaniu.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2011, o 00:36 przez djlinux, łącznie zmieniany 1 raz.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Obliczyć wyznaczniki podanych macierzy, pewna regularność

Post autor: »

Chyba źle przepisałeś macierz - nad przekątną powinny być chyba same trójki, a pod przekątną same dwójki. Jeśli tak, to równanie będzie wyglądało tak:
\(\displaystyle{ det_n=5det_{n-1}-6det_{n-2}}\)
Rozwiązać je można na przykład przy użyciu równania charakterystycznego \(\displaystyle{ t^2=5t-6}\), z którego wynika, że \(\displaystyle{ det_n}\) jest postaci \(\displaystyle{ A\cdot 2^n+B\cdot 3^n}\) dla pewnych stałych \(\displaystyle{ A,B}\).

Q.
djlinux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 9 gru 2007, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 7 razy

Obliczyć wyznaczniki podanych macierzy, pewna regularność

Post autor: djlinux »

Qń pisze: \(\displaystyle{ det_n=5det_{n-1}-6det_{n-2}}\)
Rozwiązać je można na przykład przy użyciu równania charakterystycznego \(\displaystyle{ t^2=5t-6}\), z którego wynika, że \(\displaystyle{ det_n}\) jest postaci \(\displaystyle{ A\cdot 2^n+B\cdot 3^n}\) dla pewnych stałych \(\displaystyle{ A,B}\).

Q.
Mógłbyś rozwinąć dlaczego w taki sposób do tego podejść, nie bardzo rozumiem ten sposób rozwiązania?
Co do literówki, poprawiłem.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Obliczyć wyznaczniki podanych macierzy, pewna regularność

Post autor: »

Jeśli nie rozwiązywałeś nigdy liniowych rekurencji, to poczytaj o tym, na przykład w Kompendium:
25578.htm
albo na Wikipedii:


Q.
djlinux
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 9 gru 2007, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 7 razy

Obliczyć wyznaczniki podanych macierzy, pewna regularność

Post autor: djlinux »

Dzięki, tego potrzebowałem.
Jak mógłbyś podrzucić jakiś podobny przykład z obliczaniem wyznacznika z macierzy, gdzie również trzeba rozwiązać liniowe równanie rekurencyjne, byłbym wdzięczny (chętnie poćwiczę)
ODPOWIEDZ