Korzystając z właściwości iloczynu wektorowego obliczyć pole powierzchni
a) równoległoboku rozpiętego na wektorach \(\displaystyle{ a=(1,2,3)}\) i \(\displaystyle{ b=(0,-2,5)}\) oraz
b) trójkąta o wierzchołkach \(\displaystyle{ A= (1,-1,3)}\) i \(\displaystyle{ C=(2,2,1)}\)
Nie mam zielonego pojęcia, jak rozwiązać takie zadanie. Bardzo proszę o pomoc! Tak się zastanawiam-czy są jakieś ogólne wzory na rozwiązanie tego typu zadań? Będę bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc!
Iloczyn wektorowy-pole powierzchni figur
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 10 lis 2011, o 21:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: koniec swiata
- Podziękował: 3 razy
Iloczyn wektorowy-pole powierzchni figur
Ostatnio zmieniony 10 lis 2011, o 22:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Iloczyn wektorowy-pole powierzchni figur
- W (b) brakuje jednego wierzchołka
- Wzory są np.: ale jeśli nie miałaś liźniętych podstaw macierzy i wyznaczników to... daremny Twój trud w próbie rozwiązania zadania :-/ (teoretycznie może i by się dało inaczej ale byłoby to dosyć ciężkie rachunkowo)
- Wzory są np.: ale jeśli nie miałaś liźniętych podstaw macierzy i wyznaczników to... daremny Twój trud w próbie rozwiązania zadania :-/ (teoretycznie może i by się dało inaczej ale byłoby to dosyć ciężkie rachunkowo)