Macierz X w ciele K

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Patryk2403
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 4 lut 2010, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Wieś
Podziękował: 5 razy

Macierz X w ciele K

Post autor: Patryk2403 »

Witam Mam problem z zadaniem
Obliczyc macierz X w ciele K, gdzie
\(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix}1&2\\2&1\end{bmatrix}\\
B=\begin{bmatrix}2&0\\2&2\end{bmatrix}\\
\\
A=BX \\
K=( C_{5} , \cdot _{5} , +_{5} ,1,0)}\)


Wyznaczam macierz X z relacji
\(\displaystyle{ X= B^{-1} \cdot A}\)

Mam macierz X i nie wiem dalej co zrobic z tym ciałem K. Słyszałem, że rozkłada się każdy wyraz macierzy pod tą funkcję modulo wg dodawania i mnozenia ale zupełnie nie wiem o co w tym chodzi.
Wydaję mi się że zapis jest już wystarczająco czytelny.
Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 9 lis 2011, o 19:17 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

Macierz X w ciele K

Post autor: epicka_nemesis »

Dodawanie modulo polega na obliczaniu reszty z dzielenia sumy liczb. Mnożenie modulo też jest ściśle określone. Problem w tym, że wyniki nie mogą wyjść poza pewnien zbiór.
Patryk2403
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 4 lut 2010, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Wieś
Podziękował: 5 razy

Macierz X w ciele K

Post autor: Patryk2403 »

No ok, a mógłbyś pomóc mi to obliczyc bo nie mam wgl pojecia o co w tym chodzi. Wiem że najpierw rozpatrzam wzgledem mnożenia, a poźniej dodawania kazdy element z macierzy X. Ale nie bardzo wiem jak...
ODPOWIEDZ