przestrzeń wektorowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
gerla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 7 gru 2009, o 16:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

przestrzeń wektorowa

Post autor: gerla »

Niech \(\displaystyle{ (V, R, +, \cdot )}\) będzie przestrzenią wektorową.

Rozważmy \(\displaystyle{ (V ^{2} , \text{zbiór liczb wymiernych}, \cdot )}\)

gdzie \(\displaystyle{ (x _{1} , x _{2} ) \cdot (y _{1} , y _{2} ) = (x _{1} + x _{2}, y _{1} + y _{2})}\)

dla dowolnych \(\displaystyle{ (x _{1} , x _{2} ), (y _{1} , y _{2} ) \in V ^{2}}\)

\(\displaystyle{ (a _{1} , a _{2} ) \cdot (x _{1} , x _{2} ) = (a _{1} x _{1} - a _{2} x _{2} , a _{2} x _{1} + a _{1} x _{2})}\)

dla dowolnych \(\displaystyle{ (a _{1} , a _{2} ) \in wymiernych}\)

\(\displaystyle{ R \times R, (x _{1} , x _{2} ) \in V ^{2}}\)

Pokazać, że \(\displaystyle{ (V, R, +, \cdot )}\) jest przestrzenią wektorową

rozumie to ktoś?
miodzio1988

przestrzeń wektorowa

Post autor: miodzio1988 »

Co to jest przestrzen wektorowa? Z ktorym warunkiem masz problem?
gerla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 7 gru 2009, o 16:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

przestrzeń wektorowa

Post autor: gerla »

ze wszystkimi. kompletnie nie rozumiem tego..
miodzio1988

przestrzeń wektorowa

Post autor: miodzio1988 »

Sprawdz czy dodawanie wektorów jest łączne najpierw. Jak ten warunek wygląda?
ODPOWIEDZ