Wykorzystując macierz odwrotną rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ X \cdot \left[\begin{array}{ccc}2&-1\\-1&0\end{array}\right]^{2}=\left[\begin{array}{ccc}10&3\\-4&-3\end{array}\right]-X}\)
Mam problem co zrobić z tą macierzą podniesioną do kwadratu? mogę sobie najpierw ją podnieść do kwadratu(pomnożyć macierz przez siebie) i dopiero potem szukać do niej macierzy odwrotnej?
równanie z macierzą do kwadratu
równanie z macierzą do kwadratu
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 21:03 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
równanie z macierzą do kwadratu
Tak, można najpierw mnożyć macierz przez siebie a potem odwracać, albo najpierw odwrócić daną macierz a później dopiero mnożyć odwrotną przez siebie - wynik jest taki sam.kinga7 pisze:mogę sobie najpierw ją podnieść do kwadratu(pomnożyć macierz przez siebie) i dopiero potem szukać do niej macierzy odwrotnej?
Spójrz jednak na postać równania. Musisz najpierw mieć niewiadome na jednej stronie, a później dopiero mnożyć przez macierz odwrotną do tej, która jest mnożona przez macierz niewiadomą.
równanie z macierzą do kwadratu
Nie bardzo wiem, jak to rozwiązać:
Gdy przeniosę X na lewą stronę to mam :
\(\displaystyle{ X \cdot \begin{bmatrix} 2&-1\\-1&0\end{bmatrix}^{2}+X=\begin{bmatrix} 10&3\\-4&-3\end{bmatrix}}\)
i co dalej? jak doprowadzić, żeby po jednej str był X(wyciągnąć go przed nawias chyba nie mogę)?
Gdy przeniosę X na lewą stronę to mam :
\(\displaystyle{ X \cdot \begin{bmatrix} 2&-1\\-1&0\end{bmatrix}^{2}+X=\begin{bmatrix} 10&3\\-4&-3\end{bmatrix}}\)
i co dalej? jak doprowadzić, żeby po jednej str był X(wyciągnąć go przed nawias chyba nie mogę)?
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
równanie z macierzą do kwadratu
Oczywiście, że możesz wyciągnąć poza nawias. Zostanie kwadrat widocznej tu macierzy plus macierz jednostkowa (której nie widać jawnie) - trzeba tę sumę obliczyć, a potem dopiero odwrócić.
równanie z macierzą do kwadratu
czyli:
\(\displaystyle{ X \cdot (\begin{bmatrix} 2&-1\\-1&0\end{bmatrix}^{2}+1)=\begin{bmatrix} 10&3\\-4&-3\end{bmatrix}}\)
i ta 1 z nawiasu równa się macierzy \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0\\0&1\end{bmatrix}}\)
jeśli tak, to dlaczego akurat tak?
\(\displaystyle{ X \cdot (\begin{bmatrix} 2&-1\\-1&0\end{bmatrix}^{2}+1)=\begin{bmatrix} 10&3\\-4&-3\end{bmatrix}}\)
i ta 1 z nawiasu równa się macierzy \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0\\0&1\end{bmatrix}}\)
jeśli tak, to dlaczego akurat tak?