Witam, mam problem z zadaniem, w którym mam sprawdzić czy działanie \(\displaystyle{ \square}\) jest działaniem wewnętrznym w zbiorze \(\displaystyle{ A}\), gdy
\(\displaystyle{ a\square b = ab+5a+5b+20}\)
gdzie \(\displaystyle{ A = ( -5, + \infty )}\)
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
struktury algebraiczne
struktury algebraiczne
Ostatnio zmieniony 10 lis 2011, o 23:32 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
struktury algebraiczne
Symbol \(\displaystyle{ \square}\) robi się wpisując
A co to znaczy, że \(\displaystyle{ \square}\) jest działaniem wewnętrznym w zbiorze \(\displaystyle{ A}\)?
Pozdrawiam.
Kod: Zaznacz cały
[tex]square[/tex]
A co to znaczy, że \(\displaystyle{ \square}\) jest działaniem wewnętrznym w zbiorze \(\displaystyle{ A}\)?
Pozdrawiam.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
struktury algebraiczne
Dam ci najpierw wskazówkę, bo podobno tak jest bardziej dydaktycznie
\(\displaystyle{ ab+5a+5b+20=ab+5a+5b+25-5=a(b+5)+5(b+5)-5=(a+5)(b+5)-5}\)
widzisz już?
\(\displaystyle{ ab+5a+5b+20=ab+5a+5b+25-5=a(b+5)+5(b+5)-5=(a+5)(b+5)-5}\)
widzisz już?