Wyznaczanie macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Mateuszaa3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 1 gru 2010, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 178

Wyznaczanie macierzy

Post autor: Mateuszaa3 »

Witam!!!!Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.

Wyznacz macierz \(\displaystyle{ X}\), jeżeli
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&3\\-1&4&\end{bmatrix} X \begin{bmatrix} 4&-1\\2&3&\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 16&38\\14&14&\end{bmatrix}}\)
Ostatnio zmieniony 5 lis 2011, o 16:25 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

Wyznaczanie macierzy

Post autor: Lider Artur »

Na początku pomnóż obie strony lewostronnie przez \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&3\\-1&4&\end{bmatrix}^{-1}}\)
ODPOWIEDZ