Mam problem z zadaniem, a mianowicie, nie wiem jak utworzyć wyznacznik
\(\displaystyle{ J_{n-1}}\) oraz \(\displaystyle{ J_{n-2}}\) jeśli mam podany wyznacznik \(\displaystyle{ J_{n}}\). Proszę o wytłumaczenie jak to się robi.
Wyznacznik wygląda następujące \(\displaystyle{ J_{n}=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccccc}3&2&0&0&...&0&0\\1&3&2&0&...&0&0\\0&1&3&2&...&0&0\\.&.&.&.&...&.&.\\0&0&0&0&...&1&3\end{array}\right]}\)
Wyznacznik macierzy jak liczyć
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 2 wrz 2010, o 17:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Wyznacznik macierzy jak liczyć
Czyli jak rozwijam załóżmy względem pierwszego wiersza to otrzymuję wtedy \(\displaystyle{ J_{n-1}}\)?
I wtedy, żeby otrzymać \(\displaystyle{ J_{n-2}}\) muszę rozwinąć jeszcze raz względem któregoś wiersza/kolumny?
Dobrze zrozumiałam?
I wtedy, żeby otrzymać \(\displaystyle{ J_{n-2}}\) muszę rozwinąć jeszcze raz względem któregoś wiersza/kolumny?
Dobrze zrozumiałam?
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 17 sie 2011, o 11:27
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznacznik macierzy jak liczyć
Jeżeli obliczysz wyznacznik rozwijając względem pierwszego wiersza otrzymasz równanie (zawierające wyznaczniki \(\displaystyle{ J_{n-1}}\) i \(\displaystyle{ J_{n-2}}\)).
Możesz jeszcze rozwinąć wyznacznik względem ostatniego wiersza i otrzymasz układ równań.
Tak chociaż mi się wydaje.
Możesz jeszcze rozwinąć wyznacznik względem ostatniego wiersza i otrzymasz układ równań.
Tak chociaż mi się wydaje.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wyznacznik macierzy jak liczyć
Proponuję, żebyś napisała dla konkretnego przypadku \(\displaystyle{ n=5}\) jak wygląda rozwinięcie względem pierwszego wiersza, wtedy łatwiej będzie coś zauważyć:
\(\displaystyle{ J_5=\left|\begin{array}{ccccc}3&2&0&0&0\\1&3&2&0&0\\0&1&3&2&0\\0&0&1&3&2\\0&0&0&1&3\end{array}\right| = ?}\)
Q.
\(\displaystyle{ J_5=\left|\begin{array}{ccccc}3&2&0&0&0\\1&3&2&0&0\\0&1&3&2&0\\0&0&1&3&2\\0&0&0&1&3\end{array}\right| = ?}\)
Q.