Układy równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Mateuszaa3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 1 gru 2010, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 178

Układy równań

Post autor: Mateuszaa3 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu układów równań
a)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x+y+z=1\\3z-y+3z=1\\y+x+z=-1\\x-y+z=1 \end{array}}\)

b)\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x-y-2z+2t=-2\\5x-3y-z+t=1\\2x+y-z+t=-19\\3x-2y+2z-2t=-4 \end{array}}\)

c) \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+y+z+t=5\\-x+2y-z+2t=1\\3x+3z=9 \end{array}}\)
Ostatnio zmieniony 4 lis 2011, o 14:07 przez Mateuszaa3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Układy równań

Post autor: alfgordon »

Mateuszaa3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 1 gru 2010, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 178

Układy równań

Post autor: Mateuszaa3 »

alfgordon pisze:
a mógłbyś zrobić te układy wtedy będzie mi łatwiej je zrozumieć
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Układy równań

Post autor: alfgordon »

wydaje mi się, że jak sam zrobisz to lepiej zrozumiesz
Mateuszaa3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 1 gru 2010, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 178

Układy równań

Post autor: Mateuszaa3 »

A czy te przykłady da się rozwiązać inną metodą np:twierdzenie kroneckera-capellego albo inne metody?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Układy równań

Post autor: alfgordon »

w tym linku masz rozwiązany jeden przykład, gdzie korzystasz z tw. Kroneckera-Capellego.
Możesz też spróbować wzorami Cramera -jednak liczenie wyznaczników 4x4 (przykład b) to trochę czasu zajmie
ODPOWIEDZ