współrzędne wektora w bazie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kinga7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 31 paź 2011, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xyz

współrzędne wektora w bazie

Post autor: kinga7 »

Mam wyznaczyć współrzędne wektora \(\displaystyle{ g(x)=x^{2}-x+1}\) w bazie \(\displaystyle{ {f_{1}, f_{2}, f_{3}}}\) i mam kolejno podane te wektory \(\displaystyle{ f}\) jako funkcje. Gdy juz uda mi sie wyliczyć dane współrzędne, to czy zapisuje je w postaci jakiejś tam przekształconej funkcji np. \(\displaystyle{ h(x)=-x^{2}+2x-4}\) , czy w postaci \(\displaystyle{ (-1,2,-4)}\) czy jeszcze jakoś inaczej?
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, o 18:43 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: g' myliłoby się z pochodną, więc zmieniłem nazwę ostatniej funkcji.
marcinz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 26 sty 2010, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

współrzędne wektora w bazie

Post autor: marcinz »

Zakładając, że wyjdą Ci współrzędne \(\displaystyle{ (-1,2,-4)}\), to wystarczająca odpowiedzią jest zapisanie równości \(\displaystyle{ g(x)=-f_1+2 f_2-4 f_3}\), możesz też podać tylko współrzędne. Oba rodzaje odpowiedzi są równie dobre. Nie zrozumiałem o co chodzi z przekształconą postacią.
ODPOWIEDZ