zbadaj warunki rozwiązywalności równania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dziobas2006
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 paź 2011, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

zbadaj warunki rozwiązywalności równania

Post autor: dziobas2006 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} ax + (a+2)y + (a+1)z = 4a + 1\\
(2a-2)x + 2ay + (2a-1)z = 3a + a\\
2x + 4y + 3z = 2a + 5\end{cases}}\)

Jak to ugryźć ?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

zbadaj warunki rozwiązywalności równania

Post autor: miki999 »

Znając życie tw. Kroneckera Capellego.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

zbadaj warunki rozwiązywalności równania

Post autor: »

Najpierw raczej wzory Cramera, a tw. Kroneckera-Capellego dopiero dla (kluczowego) przypadku gdy wyznacznik główny układu jest zerem.

Q.
dziobas2006
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 paź 2011, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

zbadaj warunki rozwiązywalności równania

Post autor: dziobas2006 »

Wyznacznik główny wychodzi mi 0 czyli układ ma albo nieskończenie wiele rozwiązań albo w ogóle. Jak dalej to zrobić?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

zbadaj warunki rozwiązywalności równania

Post autor: »

Faktycznie, zawsze się zeruje.

W takim razie zapisz układ macierzowo, odejmij pierwszy wiersz dwa razy od drugiego, a następnie dodaj drugi do trzeciego i spróbuj skorzystać z tw. Kroneckera-Capellego.

Q.
dziobas2006
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 paź 2011, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

zbadaj warunki rozwiązywalności równania

Post autor: dziobas2006 »

Ostatni wiersz możemy skreślić. Biorę macierz 2x2 np \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a&a+2\\-2&-4\end{array}\right]}\) jej wartość to -2a+4 czyli dla a=2. Po napisaniu tej macierzy dla (a=2) 3 wiersze są takie same czyli istnieje nieskończenie wiele rozwiązań, tak ?-- 1 lis 2011, o 19:50 --Czy to jest dobrze ?
Jeśli nie to proszę o jakieś podpowiedzi
ODPOWIEDZ