Macierz odwrotna, błąd w podręczniku

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Eldiane
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 18 sie 2010, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 1 raz

Macierz odwrotna, błąd w podręczniku

Post autor: Eldiane »

Witam ponownie użytkowników.
Po raz drugi muszę się zwrócić do was z prośbą o sprawdzenie przykładu który wydaje mi się w podręczniku błędny, a mianowicie:

Znaleźć macierz odwrotną do danej macierzy A:

\(\displaystyle{ \textbf{A}=\begin{bmatrix} 1&2&0&0\\2&3&0&0\\0&0&1&1\\0&0&2&3\end{bmatrix}}\)

Wyznaczyłem wyznacznik
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} A\end{vmatrix} = 1}\)

i wynik wychodzi (pomijam obliczenia, jeśli będą one komuś potrzebne to proszę napisać, wtedy zedytuje posta)
\(\displaystyle{ \textbf{A}=\begin{bmatrix} -3&2&0&0\\2&-1&0&0\\0&0&3&-2\\0&0&-1&1\end{bmatrix}}\)

Natomiast w książce jest następująca odpowiedz:
\(\displaystyle{ \textbf{A}=\begin{bmatrix} -3&2&0&0\\2&-1&0&0\\0&0&3&-1\\0&0&-2&1\end{bmatrix}}\)

Wydaje mi się ze to po prostu błąd w druku, ale wole mieć pewność w 100% może ktoś to sprawdzić?

Z góry dziękuje.
Eldiane.
miodzio1988

Macierz odwrotna, błąd w podręczniku

Post autor: miodzio1988 »

Wystarczy, że pomnożysz otrzymaną macierz z wyjściową. Jeśli wyjdzie jednostkowa to wtedy masz dobry wynik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Macierz odwrotna, błąd w podręczniku

Post autor: »

Odpowiedź w książce jest poprawna, sprawdź jeszcze raz swoje rachunki. Pewnie znów transponowałeś o jeden raz za dużo.

Q.
Eldiane
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 18 sie 2010, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 1 raz

Macierz odwrotna, błąd w podręczniku

Post autor: Eldiane »

miodzio1988 pisze:Wystarczy, że pomnożysz otrzymaną macierz z wyjściową. Jeśli wyjdzie jednostkowa to wtedy masz dobry wynik

Dzięki za radę, mam nadzieję że teraz rzadziej będę pytać
ODPOWIEDZ