Układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Układ równań

Post autor: Petermus »

Mam problem z jednym zadaniem. Otóż mam stworzyć układ równań, taki że n+m=8 i go rozwiązać. Problem w tym, że nie wiem o co chodzi i nie wiem jak ma to wyglądać. Dostałem do tego jeszcze wzór \(\displaystyle{ A_{n x m}X_{m x 1}=b_{n x 1}}\)
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

Układ równań

Post autor: Lider Artur »

z Twojego wzoru wynika, że masz stworzyć układ n równań z m niewiadomymi (gdzie \(\displaystyle{ n+m=8}\))
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Układ równań

Post autor: Petermus »

Tzn. wiem że n to wiersze a m kolumny, ale ja nie wiem jak ma wyglądać taki układ równań. Jak wiesz, byłbym wdzięczny jakbyś podał mi jakiś przykład.
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

Układ równań

Post autor: Lider Artur »

np. dla n=2 i m=3
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-y+4z=6 \\ -x+2y+z=0 \end{cases}}\)
Petermus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 563
Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 318 razy

Układ równań

Post autor: Petermus »

A skąd wziąłeś te liczby? (2,4,6) - wyliczyłeś to z czegoś?
miodzio1988

Układ równań

Post autor: miodzio1988 »

Nie . Wymyślił po prostu sobie takie liczby
ODPOWIEDZ