Witam, postanowiłem trochę zabrać się za naukę a dokładnie macierze jednak w jednym z zadań napotkałem na oporny błąd którego nie umiem wyjaśnić, zanim będę mógł orzec że to błąd w książce wolę spytać specjalistów
Zadanie brzmi następująco:
Wyznaczyć macierz dopełnień algebraicznych dla macierzy A, jeżeli
\(\displaystyle{ \textbf{A} = \begin{bmatrix} 1&4&0\\5&-1&2\\-9&7&4\end{bmatrix}}\)
Więc liczę to w ten sposób
\(\displaystyle{ \textbf{A} = \begin{vmatrix} -1&2\\7&4\end{vmatrix} = -1 \cdot 4 - (2 \cdot 7) = -4 - 14 = -18}\)
Obliczyłem tylko jeden wyznacznik macierzy dopełnień ponieważ już na samym początku nie zgadza mi się odpowiedz, która wygląda następująco
\(\displaystyle{ \textbf{A*} = \begin{bmatrix} -10&2&44\\16&-4&-43\\8&-2&-21\end{bmatrix}}\)
Mógłby ktoś wskazać gdzie robię błąd?
Z góry dziękuje.
Eldiane
Macierz dopełnień algebraicznych
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 18 sie 2010, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 1 raz
Macierz dopełnień algebraicznych
Dziękuje za odpowiedź rozwiało to moje wątpliwości
Skoro już rozmawiam o błędach w podręczniku postanowiłem podpiąć pod temat jeszcze jedno zadanie, jakbyś mógł zerknąć na to. Być może, popełniam gdzieś błąd
Zadanie brzmi następująco
Znaleźć macierz odwrotną dla danej macierzy A
\(\displaystyle{ \textbf{A} = \begin{bmatrix} 3&-1&2\\-4&1&0\\2&0&-3\end{bmatrix}}\)
Więc rozpoczynam od obliczenia wyznacznika macierzy który wg moich obliczeń wynosi:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} A\end{vmatrix} = -9 + 0 + 0 - (4 + 0 - 12) = -9 + 8 = -1}\)
Następnie obliczam macierz dopełnień algebraicznych (podam od razu wynik, jeśli będzie potrzeba wklejania każdego kroku kolejno to zrobię to)
\(\displaystyle{ \textbf{A} = \begin{bmatrix} -3&-3&-2\\-12&-13&-8\\-2&-2&-1\end{bmatrix}}\)
Dokonuje następnie zamiany wierszy z kolumnami
\(\displaystyle{ \textbf{A} = \begin{bmatrix} -3&-12&-2\\-3&-13&-2\\-2&-8&-1\end{bmatrix}}\)
I dokonuje podstawienia do wzoru na macierz odwrotną
\(\displaystyle{ -1 \cdot \begin{bmatrix} -3&-12&-2\\-3&-13&-2\\-2&-8&-1\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 3&12&2\\3&13&2\\2&8&1\end{bmatrix}}\)
Natomiast w książce jest odpowiedz
\(\displaystyle{ \textbf{A} = \begin{bmatrix} 3&3&2\\12&13&8\\2&2&1\end{bmatrix}}\)
Widać że obliczenia są OK, tylko macierz nie jest odwrócona... Może ja posiadam zły wzór czy to może znowu błąd w podręczniku?
Z góry ponownie dziękuje.
Eldiane
Skoro już rozmawiam o błędach w podręczniku postanowiłem podpiąć pod temat jeszcze jedno zadanie, jakbyś mógł zerknąć na to. Być może, popełniam gdzieś błąd
Zadanie brzmi następująco
Znaleźć macierz odwrotną dla danej macierzy A
\(\displaystyle{ \textbf{A} = \begin{bmatrix} 3&-1&2\\-4&1&0\\2&0&-3\end{bmatrix}}\)
Więc rozpoczynam od obliczenia wyznacznika macierzy który wg moich obliczeń wynosi:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} A\end{vmatrix} = -9 + 0 + 0 - (4 + 0 - 12) = -9 + 8 = -1}\)
Następnie obliczam macierz dopełnień algebraicznych (podam od razu wynik, jeśli będzie potrzeba wklejania każdego kroku kolejno to zrobię to)
\(\displaystyle{ \textbf{A} = \begin{bmatrix} -3&-3&-2\\-12&-13&-8\\-2&-2&-1\end{bmatrix}}\)
Dokonuje następnie zamiany wierszy z kolumnami
\(\displaystyle{ \textbf{A} = \begin{bmatrix} -3&-12&-2\\-3&-13&-2\\-2&-8&-1\end{bmatrix}}\)
I dokonuje podstawienia do wzoru na macierz odwrotną
\(\displaystyle{ -1 \cdot \begin{bmatrix} -3&-12&-2\\-3&-13&-2\\-2&-8&-1\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 3&12&2\\3&13&2\\2&8&1\end{bmatrix}}\)
Natomiast w książce jest odpowiedz
\(\displaystyle{ \textbf{A} = \begin{bmatrix} 3&3&2\\12&13&8\\2&2&1\end{bmatrix}}\)
Widać że obliczenia są OK, tylko macierz nie jest odwrócona... Może ja posiadam zły wzór czy to może znowu błąd w podręczniku?
Z góry ponownie dziękuje.
Eldiane
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 18 sie 2010, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 1 raz
Macierz dopełnień algebraicznych
Faktycznie, ale we wzorze występuje właśnie transponowana macierz dopełnień algebraicznych czyż nie? przynajmniej tak nam podał wykładowca
\(\displaystyle{ \frac{1}{det A} \cdot}\) transponowana macierz dopełnień
\(\displaystyle{ \frac{1}{det A} \cdot}\) transponowana macierz dopełnień
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Macierz dopełnień algebraicznych
Zgadza się, dlatego właśnie potem tak jak napisałeś należy zamienić kolumny z wierszami, czyli transponować macierz. Ale macierz dopełnień algebraicznych to macierz przed transponowaniem.
Innymi słowy: transponowałeś macierz dopełnień dwukrotnie, otrzymując z powrotem macierz wyjściową, a miałeś transponować ją tylko raz.
Q.
Innymi słowy: transponowałeś macierz dopełnień dwukrotnie, otrzymując z powrotem macierz wyjściową, a miałeś transponować ją tylko raz.
Q.