Witam mam problem z obliczeniem wyznacznika macierzy czwartego stopnia.Prosze o pomoc jestem początkujacym w macierzach.Z gory dziekuję za pomoc.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-2&0&1\\0&3&-1&0\\2&0&1&-1\\0&1&-2&1\end{array}\right]}\)
Macierz czwartego stopnia.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Macierz czwartego stopnia.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2011, o 11:22 przez Wojtek_900, łącznie zmieniany 3 razy.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Macierz czwartego stopnia.
Możesz zrobić to rozwinięciem Laplace'a, np. według pierwszej kolumny. Stąd:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}1&-2&0&1\\0&3&-1&0\\2&0&1&-1\\0&1&-2&1\end{vmatrix} =
1 \cdot \begin{vmatrix}3&-1&0\\0&1&-1\\1&-2&1\end{vmatrix} + 2 \cdot \begin{vmatrix}-2&0&1\\3&-1&0\\1&-2&1\end{vmatrix}}\)
A te wyznaczniki już chyba umiesz.
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}1&-2&0&1\\0&3&-1&0\\2&0&1&-1\\0&1&-2&1\end{vmatrix} =
1 \cdot \begin{vmatrix}3&-1&0\\0&1&-1\\1&-2&1\end{vmatrix} + 2 \cdot \begin{vmatrix}-2&0&1\\3&-1&0\\1&-2&1\end{vmatrix}}\)
A te wyznaczniki już chyba umiesz.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Macierz czwartego stopnia.
Coś nie mogę wyliczyć tą metodą eliminacji Gauss. Wynik mi wyszedł -8 dobrze?