równanie na macierzach
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
równanie na macierzach
muszę rozwiązać podane równanie ale nie za bardzo wiem jak to zrobić więc byłbym wdzięczny gdyby ktoś pomógł
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right] \cdot X = \left[\begin{array}{ccc}4\\-5\\2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right] \cdot X = \left[\begin{array}{ccc}4\\-5\\2\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
równanie na macierzach
przepraszam za głupie pytanie ale mam pewne braki w algebrze więc co masz na myśli mówiąc pomnożyć lewostronnie? tzn że lewą stronę mam pomnożyć przez podaną przez Ciebie macierz? byłbym wdzięczny gdyby ktoś to rozwiązał bo wtedy mógłbym się przyjrzeć jak to się oblicza bo z rozwiązaniem samodzielnym to raczej będzie ciężko :/
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
równanie na macierzach
czy nie byłoby to to samo co np takie równanie?
\(\displaystyle{ X=\left[\begin{array}{ccc}4\\-5\\2\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right]^{-1}}\)
to wtedy wystarczy podnieść do potęgi -1 macierz czyli otrzymalibyśmy macierz z odwrotnościami liczb i potem już tylko wszystko wymnożyć, dobrze kombinuje?
\(\displaystyle{ X=\left[\begin{array}{ccc}4\\-5\\2\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right]^{-1}}\)
to wtedy wystarczy podnieść do potęgi -1 macierz czyli otrzymalibyśmy macierz z odwrotnościami liczb i potem już tylko wszystko wymnożyć, dobrze kombinuje?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
równanie na macierzach
Źle. Jeśli lewą stronę pomnożyłeś lewostronnie, to prawą też powinieneś pomnożyć lewostronnie.thepunisher92pl pisze:czy nie byłoby to to samo co np takie równanie?
\(\displaystyle{ X=\left[\begin{array}{ccc}4\\-5\\2\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right]^{-1}}\)
Macierz odwrotna to nie jest to samo co macierz z odwrotnymi wyrazami.thepunisher92pl pisze: to wtedy wystarczy podnieść do potęgi -1 macierz czyli otrzymalibyśmy macierz z odwrotnościami liczb i potem już tylko wszystko wymnożyć, dobrze kombinuje?
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
równanie na macierzach
a to będzie poprawne?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right]^{-1} \cdot X=\left[\begin{array}{ccc}4\\-5\\2\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right]^{-1}}\)
no i po wymnożeniu lewej strony zostaje to co napisałem wcześniej czyli
\(\displaystyle{ X=\left[\begin{array}{ccc}4\\-5\\2\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right]^{-1}}\)
-- 28 paź 2011, o 14:48 --
a można zrobić to w taki sposób ?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right] \cdot X = \left[\begin{array}{ccc}4\\-5\\2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ X = \left[\begin{array}{ccc}a\\b\\c\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}a\\b\\c\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}4\\-5\\2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=4 \\ 2a-3b+5c=-5 \\ -a+2b-c=2 \end{cases}}\)
po rozwiązaniu układu równań wyszło mi
\(\displaystyle{ a= 3}\)
\(\displaystyle{ b= 2}\)
\(\displaystyle{ c= -1}\)
więc wszystko się zgadza
a \(\displaystyle{ X=\left[\begin{array}{ccc}3\\2\\-1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right]^{-1} \cdot X=\left[\begin{array}{ccc}4\\-5\\2\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right]^{-1}}\)
no i po wymnożeniu lewej strony zostaje to co napisałem wcześniej czyli
\(\displaystyle{ X=\left[\begin{array}{ccc}4\\-5\\2\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right]^{-1}}\)
-- 28 paź 2011, o 14:48 --
a można zrobić to w taki sposób ?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right] \cdot X = \left[\begin{array}{ccc}4\\-5\\2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ X = \left[\begin{array}{ccc}a\\b\\c\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}a\\b\\c\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}4\\-5\\2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=4 \\ 2a-3b+5c=-5 \\ -a+2b-c=2 \end{cases}}\)
po rozwiązaniu układu równań wyszło mi
\(\displaystyle{ a= 3}\)
\(\displaystyle{ b= 2}\)
\(\displaystyle{ c= -1}\)
więc wszystko się zgadza
a \(\displaystyle{ X=\left[\begin{array}{ccc}3\\2\\-1\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
równanie na macierzach
Po pierwsze, mnożenie nie jest przemienne.thepunisher92pl pisze:a to będzie poprawne?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right]^{-1} \cdot X=\left[\begin{array}{ccc}4\\-5\\2\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right]^{-1}}\)
Po drugie, prawa strona równania nie ma sensu.
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
równanie na macierzach
ale wyszło chyba tak jak powinno prawda? macierz X wyszła poprawna co można sprawdzić wykonująć obliczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
równanie na macierzach
Nie można wykonać takiego obliczenia. Pozostań przy rozwiązaniu poprzez układ równań albo powtórz sobie podstawy algebry liniowej.thepunisher92pl pisze: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}4\\-5\\2\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{array}\right]^{-1}}\)