wartości wyznacznika macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
thepunisher92pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 1 paź 2011, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

wartości wyznacznika macierzy

Post autor: thepunisher92pl »

mam podać możliwe wartości wyznacznika macierzy A, ale nie wiem nawet jak się do tego zabrać


\(\displaystyle{ A^{T}- A^{-1}=0}\)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

wartości wyznacznika macierzy

Post autor: miki999 »

Skoro \(\displaystyle{ A^T=A^{-1}}\), to logiczne jest, że \(\displaystyle{ \det A^T=\det A^{-1}}\).
Z kolei związki pomiędzy wyznacznikiem macierzy \(\displaystyle{ A, A^T}\) oraz \(\displaystyle{ A^{-1}}\) powinny być Ci znane.
thepunisher92pl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 1 paź 2011, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

wartości wyznacznika macierzy

Post autor: thepunisher92pl »

no wiem że wyznacznik \(\displaystyle{ A}\) jest taki sam jak Wyznacznik \(\displaystyle{ A^{T}}\) cxyli oznacza to że wyznacznik może być dowolny ?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

wartości wyznacznika macierzy

Post autor: miki999 »

W Twoim równaniu nie występuje \(\displaystyle{ A}\), tylko \(\displaystyle{ A^T}\) i \(\displaystyle{ A^{-1}}\).
ODPOWIEDZ