Pokaż, że macierz jest diagonalna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1272
Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 295 razy
Pomógł: 115 razy

Pokaż, że macierz jest diagonalna

Post autor: adambak »

Macierz \(\displaystyle{ A\in \mathbb{K}^{n,n}}\) jest diagonalna i wszystkie jej elementy na głównej przekątnej są różne, \(\displaystyle{ B\in \mathbb{K}^{n,n}}\) jest taką macierzą, że \(\displaystyle{ BA=AB}\). Pokaż, że macierz \(\displaystyle{ B}\) też jest diagonalna..

Uwaga: Macierz \(\displaystyle{ A=\left[ a_{i,j}\right]}\) jest diagonalna, jeżeli \(\displaystyle{ a_{i,j}=0}\) dla \(\displaystyle{ i \neq j}\)..
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Pokaż, że macierz jest diagonalna

Post autor: »

215094.htm

Q.
ODPOWIEDZ