udowodni że wektor p jest prostopadły do wek. a

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kiper100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 15 lut 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy

udowodni że wektor p jest prostopadły do wek. a

Post autor: kiper100 »

Udowodnij że wektor \(\displaystyle{ \vec{p}= \vec{b}( \vec{a} \vec{c} ) - \vec{c} ( \vec{a} \vec{b} )}\) jest prostopadły do wektora \(\displaystyle{ \vec{a}}\).

Dopiero zaczynam przygodę z wektorami więc proszę, o w miarę proste wytłumaczenie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, o 21:59 przez kiper100, łącznie zmieniany 1 raz.
szw1710

udowodni że wektor p jest prostopadły do wek. a

Post autor: szw1710 »

Masz pokazać, że \(\displaystyle{ \vec{a}\circ\vec{p}=0}\). Tak oznaczam iloczyn skalarny. U Ciebie \(\displaystyle{ \vec{b}( \vec{a} \vec{c})}\) oznacza iloczyn wektora \(\displaystyle{ \vec{b}}\) przez skalar \(\displaystyle{ \vec{a}\circ\vec{c}}\). Innej możliwości interpretacji nie widzę.

Skorzystaj z własności iloczynu skalarnego. Z grubsza są takie jak własności zwykłego mnożenia: jest rozdzielny względem dodawania wektorów.

Ale coś mi tu nie gra. Ten wektor \(\displaystyle{ \vec{c}}\). Mam wrażenie, że dałoby się tak dobrać \(\displaystyle{ \vec{c},}\) żeby wskazana teza nie zachodziła.

EDIT. Po Twojej poprawce zadanie brzmi sensowniej.
kiper100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 15 lut 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy

udowodni że wektor p jest prostopadły do wek. a

Post autor: kiper100 »

Już rozumiem. Dzięki wielkie.

\(\displaystyle{ \vec{p}= \vec{b}( \vec{a} \vec{c} ) - \vec{c} ( \vec{a} \vec{b} )= \vec{a}( \vec{b} \vec{c} ) - \vec{a} ( \vec{b} \vec{c} ) = 0}\)
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

udowodni że wektor p jest prostopadły do wek. a

Post autor: Psiaczek »

kiper100 pisze:Już rozumiem. Dzięki wielkie.

\(\displaystyle{ \vec{p}= \vec{b}( \vec{a} \vec{c} ) - \vec{c} ( \vec{a} \vec{b} )= \vec{a}( \vec{b} \vec{c} ) - \vec{a} ( \vec{b} \vec{c} ) = 0}\)

Czyli jednak nie rozumiesz, to nieprawda co napisałeś.
ODPOWIEDZ