Czy istnieje macierz \(\displaystyle{ T\in \mathbb{R}^{2}}\) taka, że odwzorowanie:
\(\displaystyle{ \vec{x} \mapsto T\vec{x}}\)
jest przesunięciem o zadany wektor \(\displaystyle{ \vec{v} \in \mathbb{R}^2}\)?
domyślam się, że nie(a przynajmniej sobie tego nie wyobrażam).. nie mam pojęcia jak uzasadnić..
Czy istnieje macierz o własności
-
- Użytkownik
- Posty: 311
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 19:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 34 razy
Czy istnieje macierz o własności
przekształcenie
\(\displaystyle{ \vec{x} \rightarrow T \vec{x}}\) jest liniowe,
a - czy translacja Punktu P(x,y) (rozumiana tutaj jako przekształcenie wektora o początku w punkcjie (0,0) i końcu w punkcie (x,y) ) o z góry zadany wektor \(\displaystyle{ v=(v_1 ,v_2)}\) jest przekształceniem liniowym?
\(\displaystyle{ \vec{x} \rightarrow T \vec{x}}\) jest liniowe,
a - czy translacja Punktu P(x,y) (rozumiana tutaj jako przekształcenie wektora o początku w punkcjie (0,0) i końcu w punkcie (x,y) ) o z góry zadany wektor \(\displaystyle{ v=(v_1 ,v_2)}\) jest przekształceniem liniowym?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Czy istnieje macierz o własności
Można się też nie odwoływać do pojęcia liniowości i zauważyć, że wektor zerowy jest punktem stałym takiego odwzorowania, a przesunięcie o niezerowy wektor nie ma punktów stałych.
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Czy istnieje macierz o własności
rozumiem, że wziąłem póki co za trudne zadanko, bo nie pojawiły się na wykładach te pojęcia, których użyliście.. ale dzięki bo doczytałem..
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Czy istnieje macierz o własności
Które pojęcie w moim poście nie jest jasne? Punkt stały odwzorowania \(\displaystyle{ f}\) to taki punkt \(\displaystyle{ x}\), że \(\displaystyle{ f(x)=x}\).
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 1272
- Rejestracja: 8 sty 2011, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 295 razy
- Pomógł: 115 razy
Czy istnieje macierz o własności
nie wiem o co chodzi z tymi przekształceniami liniowymi.. ale nie ważne, pociągnijmy punkty stałe odwzorowania.. ciut mi brakuje do zrozumienia - skąd wiemy, że skoro takie odwzorowanie ma jeden punkt stały (przesunięcie o wektor zerowy) a nie ma innych to taka macierz nie istnieje?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Czy istnieje macierz o własności
Nie tak.
Wartość przekształcenia \(\displaystyle{ T}\) na wektorze (punkcie) \(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 0\\0\end{pmatrix}}\) to:
\(\displaystyle{ T\cdot \begin{pmatrix} 0\\0\end{pmatrix}=\begin{pmatrix} 0\\0\end{pmatrix}}\)
Oznacza to, że ten wektor (punkt) jest wektorem (punktem) stałym przekształcenia \(\displaystyle{ T}\).
Natomiast w przesunięciu na przykład o wektor \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3\\4\end{bmatrix}}\), punkt \(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 0\\0\end{pmatrix}}\) powinien przejść na \(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 3\\4\end{pmatrix}}\). Inaczej mówiąc, jeśli przesuwamy płaszczyznę o jakiś nietrywialny wektor, to żaden punkt nie przejdzie na siebie. A w przekształceniu zadanym macierzą \(\displaystyle{ T}\) jest co najmniej jeden taki punkt.
Q.
Wartość przekształcenia \(\displaystyle{ T}\) na wektorze (punkcie) \(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 0\\0\end{pmatrix}}\) to:
\(\displaystyle{ T\cdot \begin{pmatrix} 0\\0\end{pmatrix}=\begin{pmatrix} 0\\0\end{pmatrix}}\)
Oznacza to, że ten wektor (punkt) jest wektorem (punktem) stałym przekształcenia \(\displaystyle{ T}\).
Natomiast w przesunięciu na przykład o wektor \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3\\4\end{bmatrix}}\), punkt \(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 0\\0\end{pmatrix}}\) powinien przejść na \(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 3\\4\end{pmatrix}}\). Inaczej mówiąc, jeśli przesuwamy płaszczyznę o jakiś nietrywialny wektor, to żaden punkt nie przejdzie na siebie. A w przekształceniu zadanym macierzą \(\displaystyle{ T}\) jest co najmniej jeden taki punkt.
Q.