Wyznacz wartość q, dla której wektor \(\displaystyle{ A + qB}\) jest prostopadły do \(\displaystyle{ C}\), jeżeli:
\(\displaystyle{ A=(3, 1, -3), B=(4, -3, 1), C=(-2, 3, 5)}\)
wyznacz wartość, dla której wektor jest prostopadły do C
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 17:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 15 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 17:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 15 razy
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
wyznacz wartość, dla której wektor jest prostopadły do C
Wektory są prostopadłe, gdy ich iloczyn skalarny jest równy zero.
Pozostaje jedynie sprawdzić, kiedy tak jest.
Pozostaje jedynie sprawdzić, kiedy tak jest.