Liniowa niezależność wertorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Cisowianka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 paź 2011, o 13:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa

Liniowa niezależność wertorów

Post autor: Cisowianka »

Jeśli ktoś może proszę o szybką pomoc.

\(\displaystyle{ a=[1,3,-2]\\
b=[2,-1,1]\\
c=[8,3,-1]}\)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, o 13:35 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Liniowa niezależność wertorów

Post autor: Psiaczek »

Zauważamy, że :

\(\displaystyle{ 2a+3b=2(1,3,-2)+3(2,-1,1)=(2,6,-4)+(6,-3,3)=(8,3,-1)=c}\)

a więc nie są liniowo niezależne.
ODPOWIEDZ