Uklad rownan

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MrUkAs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 gru 2006, o 15:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skadze

Uklad rownan

Post autor: MrUkAs »

Mam taki rownan uklad:

x +y +z =3
x -y -z =-1
3x +y +z =7


Wyliczylem wyznacznik 3x3. Wyszedl 0, wiec rzad = 2.

Wyznacznik A 2x2 - wyszedl = -2

za z przyjalem k
z = k

Liczylem metoda Cramera

rozwiazania wyszly mi takie:

Ax = -3+k -k +1 = -2
Ay = k-1 -3 +k = 2k-4

Podstawiajac do wzorow Cramera otrzymalem:

x = 1
y = -k +2
z = k



Pytanie - czy dobrze to zrobilem, czy dobry wyszedl wynik? Prosze o odpowiedz
basia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 16 lip 2004, o 14:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Oświęcim
Podziękował: 2 razy

Uklad rownan

Post autor: basia »

wynik chyba niedobry bo w trzecim nie wychodzi 7 tylko 5
ODPOWIEDZ