Wykazać, jeżeli & jest monomorfizmem ciała liczbowego
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 23 paź 2011, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lutoryż
- Podziękował: 1 raz
Wykazać, jeżeli & jest monomorfizmem ciała liczbowego
Wykazać, jeżeli \(\displaystyle{ \zeta}\) jest monomorfizmem ciała liczbowego \(\displaystyle{ (K,+, \cdot )}\) w ciało \(\displaystyle{ (Q,+, \cdot )}\), to dla każdego \(\displaystyle{ p \in Q, \quad \zeta(p)=p}\)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, o 13:27 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1358
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 222 razy
Wykazać, jeżeli & jest monomorfizmem ciała liczbowego
Albo nam o czymś nie powiedziałeś, albo tu jest coś grubo nie tak.
Jaki jest związek \(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ Q}\)? Pytam, ponieważ napisałeś \(\displaystyle{ \zeta(p)=p}\), gdzie \(\displaystyle{ p\in Q}\), podczas gdy \(\displaystyle{ \zeta:K\to Q}\).
Jaki jest związek \(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ Q}\)? Pytam, ponieważ napisałeś \(\displaystyle{ \zeta(p)=p}\), gdzie \(\displaystyle{ p\in Q}\), podczas gdy \(\displaystyle{ \zeta:K\to Q}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 23 paź 2011, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lutoryż
- Podziękował: 1 raz
Wykazać, jeżeli & jest monomorfizmem ciała liczbowego
zadanie 3. Jednak teraz już nie spieszy mi się z tym.
-
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 26 sty 2010, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
Wykazać, jeżeli & jest monomorfizmem ciała liczbowego
Ein, nigdy nie spotkałem się z definicją ciała liczbowego, ale wg wikipedii jest . Związek jest więc chyba wystarczający.
-
- Użytkownik
- Posty: 1358
- Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 222 razy
Wykazać, jeżeli & jest monomorfizmem ciała liczbowego
Ahaaa... To to \(\displaystyle{ Q}\) to jest \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\) -- ciało liczb wymiernych! No to teraz problem jest jasny.
Zauważmy, że z \(\displaystyle{ \zeta(1)=1}\), bo \(\displaystyle{ \zeta}\) jest homomorfizmem ciał. No ale skoro \(\displaystyle{ \zeta(1)=1}\), to z addytywności \(\displaystyle{ \zeta(n)=\zeta(1+\ldots+1)=\zeta(1)+\ldots+\zeta(1)=1+\ldots+1=n}\), gdzie przez wielokropek rozumiem \(\displaystyle{ n}\) razy. Podobnie zachodzi \(\displaystyle{ \zeta(-1)=-1}\) (bo \(\displaystyle{ \zeta}\) jest homomorfizmem), a więc dla \(\displaystyle{ n}\) dodatniego mamy \(\displaystyle{ \zeta(-n)=\zeta((-1)\cdot n)=\zeta(-1)\zeta(n)=-n}\). Podsumowując: \(\displaystyle{ \forall a\in\mathbb{Z}:\ \zeta(a)=a}\). Autorowi wątku zostawiam problem dzielenia, by otrzymać tezę zadania.
I jeden komentarz do autora wątku: przepraszam jeśli mój poprzedni post wydał Ci się zbyt szorstki.
Zauważmy, że z \(\displaystyle{ \zeta(1)=1}\), bo \(\displaystyle{ \zeta}\) jest homomorfizmem ciał. No ale skoro \(\displaystyle{ \zeta(1)=1}\), to z addytywności \(\displaystyle{ \zeta(n)=\zeta(1+\ldots+1)=\zeta(1)+\ldots+\zeta(1)=1+\ldots+1=n}\), gdzie przez wielokropek rozumiem \(\displaystyle{ n}\) razy. Podobnie zachodzi \(\displaystyle{ \zeta(-1)=-1}\) (bo \(\displaystyle{ \zeta}\) jest homomorfizmem), a więc dla \(\displaystyle{ n}\) dodatniego mamy \(\displaystyle{ \zeta(-n)=\zeta((-1)\cdot n)=\zeta(-1)\zeta(n)=-n}\). Podsumowując: \(\displaystyle{ \forall a\in\mathbb{Z}:\ \zeta(a)=a}\). Autorowi wątku zostawiam problem dzielenia, by otrzymać tezę zadania.
I jeden komentarz do autora wątku: przepraszam jeśli mój poprzedni post wydał Ci się zbyt szorstki.