Wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
JUL91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 paź 2011, o 11:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 1 raz

Wyznacznik macierzy

Post autor: JUL91 »

Hej mam problem z obliczeniem wartości wyznacznika macierzy:(4x4)

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc} 1 & a & b & c \\ 1 & b & c & a \\ 1 & c & a & b \\ 1 & \frac{a+b}{2} & \frac{b+c}{2} & \frac{a+c}{2} \end{array}\right|}\)

Jeżeli ktoś wie, to będę wdzięczna za napisanie przekształceń, które trzeba wykonać. Może macie jakieś sposoby na rozwiązywanie takich zdań? Z góry dziękuję za odpowiedź )
Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, o 12:38 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Wyznacznik macierzy

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ W _{1} + W _{2} -2W _{4}}\)
ODPOWIEDZ