Równania na płaszczyźnie R3

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kamtom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 paź 2011, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubelskie

Równania na płaszczyźnie R3

Post autor: kamtom »

Po raz pierwszy w zadaniu mam taki parametryczny opis prostej na płaszczyźnie \(\displaystyle{ R^{3}}\) , może mi ktoś podpowiedzieć jak mam to rozumieć??
\(\displaystyle{ \left\{ (x,y,z);x+y-z+3=0,x-y+2=0\right\}}\)
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, o 19:00 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Pamiętaj o klamrach [latex][/latex].
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Równania na płaszczyźnie R3

Post autor: Psiaczek »

Po pierwsze \(\displaystyle{ R^3}\) zwykle nie jest nazywana płaszczyzną.

Po drugie to nie jest opis parametryczny, tylko postać krawędziowa - prosta jako krawędź przecięcia dwóch płaszczyzn.
kamtom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 paź 2011, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubelskie

Równania na płaszczyźnie R3

Post autor: kamtom »

Czyli jak ja mam interpretować ten zapis te dwa równania to są równania dwóch płaszczyzn??
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Równania na płaszczyźnie R3

Post autor: Psiaczek »

kamtom pisze: te dwa równania to są równania dwóch płaszczyzn??
Tak , to są równania dwóch płaszczyzn.
kamtom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 paź 2011, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubelskie

Równania na płaszczyźnie R3

Post autor: kamtom »

Dziękuje za dotychczasową pomoc, mam jeszcze jedno pytanie jak wyznaczyć z tego równanie tej prostej, jako część wspólną tych płaszczyzn? Liczę w ten sposób jako układ dwóch równań i wychodzi mi prosta \(\displaystyle{ -x+y+1=0}\) , dobrze?
Ein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1358
Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 222 razy

Równania na płaszczyźnie R3

Post autor: Ein »

kamtom pisze:Dziękuje za dotychczasową pomoc, mam jeszcze jedno pytanie jak wyznaczyć z tego równanie tej prostej, jako część wspólną tych płaszczyzn? Liczę w ten sposób jako układ dwóch równań i wychodzi mi prosta \(\displaystyle{ -x+y+1=0}\) , dobrze?
Niedobrze.

Pamiętaj, że działasz w przestrzeni \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\), czyli jeżeli równanie jest zależne od tylko dwóch zmiennych, to znaczy, że trzecia zmienna jest dowolna (u Ciebie \(\displaystyle{ z}\))...

Tutaj nic nie zrobisz. Nie otrzymasz jednego równania postaci \(\displaystyle{ Ax+By+Cz+D=0}\) (to równanie określa płaszczyznę w przestrzeni trójwymiarowej, gdy chociaż jeden ze współczynników \(\displaystyle{ A,B,C}\) jest niezerowy). Żeby w tego typu sposób zdefiniować prostą potrzebujesz dwa równania.

Możesz co najwyżej dostać równanie wektorowe, ale nie wiem, czy o takie Ci chodzi.
ODPOWIEDZ