a)
\(\displaystyle{ 2*X + \begin{bmatrix} 1&2\\-1&3\end{bmatrix}= \begin{bmatrix} 1&1\\3&-2\end{bmatrix}*X \\
\begin{bmatrix} 1&2\\-1&3\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 1&1\\3&-2\end{bmatrix}*X -2X \\
\begin{bmatrix} 1&2\\-1&3\end{bmatrix} = X*({ \begin{bmatrix} 1&1\\3&-2\end{bmatrix}-2)}\)
Jak teraz zastosować odwrotność macierzy?
Równanie - macierz odwrotna.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Równanie - macierz odwrotna.
Chyba najprościej będzie przyjąć \(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix}a&b \\ c&d\end{bmatrix}}\), wtedy masz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2a&2b \\ 2c&2d\end{bmatrix}+\begin{bmatrix}1&2\\-1&3\end{bmatrix} =\begin{bmatrix} 1&1\\3&-2\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}a&b \\ c&d\end{bmatrix}}\)
Dodaj lewą stronę i wymnóż prawą, potem porównaj współczynniki.
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2a&2b \\ 2c&2d\end{bmatrix}+\begin{bmatrix}1&2\\-1&3\end{bmatrix} =\begin{bmatrix} 1&1\\3&-2\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}a&b \\ c&d\end{bmatrix}}\)
Dodaj lewą stronę i wymnóż prawą, potem porównaj współczynniki.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Równanie - macierz odwrotna.
Taka uwaga techniczna, nie podoba mi się twoje przejście między drugą i trzecią linijką. Mnożenie macierzy nie musi być przemienne w odróżnieniu od zwykłego mnożenia, więc ma znaczenie z której strony stoi \(\displaystyle{ X}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 18 kwie 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 16 razy
Równanie - macierz odwrotna.
Przepraszam, nie zaznaczyłem, że mam narzucone w zadaniu aby zastosować odwrotność macierzy.Lbubsazob pisze:Chyba najprościej będzie przyjąć \(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix}a&b \\ c&d\end{bmatrix}}\), wtedy masz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}2a&2b \\ 2c&2d\end{bmatrix}+\begin{bmatrix}1&2\\-1&3\end{bmatrix} =\begin{bmatrix} 1&1\\3&-2\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}a&b \\ c&d\end{bmatrix}}\)
Dodaj lewą stronę i wymnóż prawą, potem porównaj współczynniki.
Psiaczek - racja.
Dziękuję wam za pomoc.Niestety dalej nie mam pomysłu jak zastosować tutaj odwrotność macierzy.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Równanie - macierz odwrotna.
Tak powinna ostatnia linijka wygladać, się zastanawiałem czy ty wiesz co oznacza u ciebie duża dwójka na końcu.
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2\\-1&3\end{bmatrix} = ({ \begin{bmatrix} 1&1\\3&-2\end{bmatrix}-{ \begin{bmatrix} 2&0\\0&2\end{bmatrix})*X}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2\\-1&3\end{bmatrix} = ({ \begin{bmatrix} 1&1\\3&-2\end{bmatrix}-{ \begin{bmatrix} 2&0\\0&2\end{bmatrix})*X}\)