układ rownań z jednym parametrem w nad ciałem Z5

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
zidu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 24 paź 2010, o 00:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: katowice

układ rownań z jednym parametrem w nad ciałem Z5

Post autor: zidu »

Witam
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu zadania.

Dla jakich wartości parametru a układ \(\displaystyle{ \begin{cases} x+az=1 \\ ax+z=0 \\x+2y+z=3 \end{cases}}\) ma dokładnie jedno rozwiązanie nad ciałem \(\displaystyle{ \ZZ_{5}}\)?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

układ rownań z jednym parametrem w nad ciałem Z5

Post autor: »

Wskazówka: użyj wzorów Cramera, tzn. zbadaj kiedy wyznacznik główny tego układu jest różny od zera.

Q.
ODPOWIEDZ